HomeИнтересноТоп 10 старобългарски думи в съвременния български

Топ 10 старобългарски думи в съвременния български

Днес ще поговорим за онези „странни букви“, които на чуждите народи изглеждат наполовина латински, наполовина гръцки и се използват в Русия, Украйна, България, Сърбия, Македония и други страни. Разбира се, че става дума за кирилицата. Нека си припомним тях ата история:

Кратка история на българската кирилица

Българите са измислили кирилицата, още през 9 век. Ето кратка версия на дългата история.

Защо е измислена кирилицата?

През 9 век България и други страни в Европа, които са почитали езически божества, трябвало да направят избор. Те станали християни, макар, че и римокатолиците и византийската православна църква искали те да се присъедините към тях. И двете религии искали да спечелят нови поклонници, тъй като това означавало повече политически контрол. Византийската империя имала хитра идея – да създаде нова писменост, която да помогне на новите християни да четат религиозни книги на собствения си език. Само за няколко години това се оказало по-добрата стратегия.

Кой създал кирилицата?

Задачата била възложена на двама братя от Солун – Кирил и Методий, които били не само книжовници, но и християнски мисионери. Кирил използвал гръцките букви като основа и създавал писменост, известна като глаголица. Няколко десетилетия е използвана от някои от славянските народи (Велика Моравия), но след това един от учениците на Кирил и Методий – Климент – я опростил и създал новата писменост. Наричайки я кирилица на името на изобретателя на глаголицата Кирил.

Няколко години по-късно Климент заедно с още няколко от учениците на братята са прогонени от Великоморавия. Тогава римокатолическата църква възвръщала влиянието си.

Българският владетел Борис I приветствал братята в България

Образованието и религията били важни по време на неговото управление. Само няколко години по-рано той провъзгласява православното християнство за официална религия, виждайки в него единствения начин да обедини всички племена в България. Освен това всяко племе има свой собствен начин на писане, докато някои изобщо не са имали писменост. Кирилицата била отличен обединител.

Светците Кирил, Методий, Климент

За светци са провъзгласени Кирил, Методий, Климент и още четирима от хората, работили за разпространението на писмеността в славянските страни. Сега всяка година на 24 май в България се чества националният празник, посветен на създаването на българската писменост.

Кой още, днес пише на кирилица?

Освен България, на кирилица пишат още – Русия, Беларус, Украйна, Македония, Сърбия, Монголия (макар и с някои вариации в зависимост от страната).

Наред с тези интересни факти около историята на българската писменост ето и още:

Топ 10 старобългарски думи в съвременния български

Езикът на прабългарите изцяло е претопен от славянския, но в съвременния български остават няколко красиви думи, останали от времето на хан Аспарух. Те са:

  1. Бисер
  2. Белег
  3. Бъбрек
  4. Болярин
  5. Газя
  6. Губер
  7. Кумир
  8. Колчан
  9. Капак
  10. Корем
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ