HomeИнтересноБългарияВ кое село е сниман филмът - "Време разделно"

В кое село е сниман филмът – “Време разделно”

Днес ще се спрем на историята и местата, където е сниман филмът „Време разделно“. За него се говореше много, но историята и снимачната дейност, около му и днес будят интереса у много българи.

Някои одобряват филма и го приемат с ентусиазъм, други го подлагат на мащабни критики. Има и такива, които го наричат поръчков или преиначаващ събитията и пр.

По право ние не сме никой да съдим или коментираме в детайли, дали филмът по романа е кощунство. Реално, никой не може да знае, какви мъки, каква болка и унизения са отнесли предците ни по време на 5 вековното робство.

Остава само да си до гатваме и да допълваме някои картини, с това, което представя „Време разделно”, заснет по сценарий от едноименния роман.

И така: в кое село е сниман филма – “Време разделно”?

Снимките са направени основно в Смолянския регион. Една голяма част от тях са заснето на територията на „Кормисош”, ловно стопанство, което се намира в местността до село Борово.

Друга част от сцените във филма „Време разделно“ са заснети в село Върбово и в параклисът Свети Константин и Елена.

Снимки са правени и в района на Давидково, Лъки и Загражден. Кадри от филма, където се развива действието представят и пещера Проходна.

Още места по заснемане на филма са: Чудните мостове; дяволския мост около Ардино; пещера “Очите” до Карлуково; района на село Триград; Роженския манастир, на който казват Конака; Агушевите конаци в село Могилица, до град Смолян; района на Широка лъка и Стойките.

Над село Момчиловци пък е заснета сватбата.

Интересен е фактът, че когато попитали авторът на романа  “Време разделно”, Антон Дончев в интервю дали събитията не са представени твърде брутално и жестоко, той отговорил: „Ако трябва да сме точни, събитията от ония времена са описани съвсем нежно в романа. Трудно е, дори да си представим, какви мъки е изживял българинът през петвековното робство и при потурчването на част от народа”.

Източници:
http://www.bgnow.eu/news.php?newsid=96265&fb_comment_id=1649838158421988_1668569176548886
http://www.bgspomen.com/2017/02/blog-post_35.html
https://www.facebook.com/Lyubik.68/posts/105893522844859/
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5_%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE_(%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC)
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ