HomeИнтересноНикога повече алергии - ето как да опазим чистотата на въздуха

Никога повече алергии – ето как да опазим чистотата на въздуха

Нашето благополучие зависи пряко от това колко чист е въздухът в къщата. Всяко замърсяване, като прах или въглероден диоксид, неизбежно провокира умора и главоболие. Идеалният вариант в този случай е да се преместите да живеете извън града, но не всеки е готов да се сбогува с големия град (мегаполиса).

Проблемът може да бъде решен, ако редовно наблюдавате качеството на въздуха в апартамента. Тук са няколко ефективни начина за почистване на стаята:

Използвайте вентилатор

Това е най-простият и икономичен вариант. И най-важното безплатен метод, с който може да почиствате и проветрявате дома си всеки ден. На теория прозорците трябва да се отварят поне два пъти на ден. През зимата, обаче може да настинете и ако близо до къщата има магистрала, тогава въздухът едва ли ще бъде чист.

Алтернатива е използването на вентилатор. Това устройство пропуска уличния въздух през филтъра и изпълва стаята с него. В резултат на това се създава благоприятен микроклимат.

Използвайте пречиствател на въздуха

Пречиствателите на въздуха също са широко използвани. Тези устройства също пропускат въздух през филтрите, оставяйки там бактерии и прах. В наши дни по магазините се продават универсални опции, които едновременно почистват, овлажняват и йонизират. Последната точка предполага насищане на въздуха с активни йони, така че въздухът става като след гръмотевична буря.

Набавете си някои растения

Стайните растения поемат някои от вредните частици, които замърсяват въздуха в помещенията. Трябва да си осигурите само определени видове – например шефлера, драцена, хлорофитум, сциндапсус, фикус. Наред с това трябва да наблюдавате състоянието на листата. Ако върху тях няма прах, въздухът ще бъде почистен с допълнителни мерки.

Включете климатика

Най-добрият вариант за апартамент е климатик. На пазара има модели, които не само охлаждат въздуха в помещението, но и комбинират функциите на няколко устройства едновременно: вентилатор, нагревател, пречиствател и йонизатор. И, за да не се натрупват замърсявания, върху изпарителя, може да изберете самопочистващ се климатик.

Мощността на устройството зависи от площта на жилището и сезона на работа. И така, инверторните модели работят за отопление от -15 градуса и по-ниски, а неинверторните модели – до -7 градуса. Също така е важно да купите устройство с възможно най-ниско ниво на шум.

Правете мокро почистване

Мокрото почистване трябва да се извършва два пъти седмично, като същевременно се изключва използването на домакински химикали. За сухо почистване са подходящи прахосмукачки с мощно засмукване, в които прахоуловителите и филтрите трябва да се сменят навреме. В този случай процесът на почистване ще сведе до минимум количеството прах и ще пречисти въздуха.

Купете кварцова лампа

Кварцова лампа дезинфекцира въздуха в апартамента напълно незабележимо, но в същото време много ефективно. Тя, обаче трябва да бъде включен за дълго време и е забранено присъствието на обитателите в близост по време на работата й. Поради тази причина кварцовата лампа не е подходяща за собственици малки деца и домашни любимци.

Опитайте със солна лампа

Солната лампа има необичаен външен вид и невероятни свойства. Така солта абсорбира циркулиращите във въздуха токсини и ефективно го почиства. Такова устройство, обаче функционира само при нагряване и също така се нуждае от отделно място в къщата.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ