HomeИнтересноВ коя седмица се чува пулсът на бебето

В коя седмица се чува пулсът на бебето

Сърцето е едно от първите, които се оформят в нов организъм. Процесът започва от втората седмица на бременността. До 4-та седмица ембрионът вече е образувал двукамерно сърце. До 6 седмици – трикамерно. До 7-ма седмица сърцето на плода вече има нормална структура. Майките с нетърпение очакват да чуят сърчицето на бебето за първи път.

По кое време може да чуете сърдечния ритъм на плода

Или в коя седмица се чува пулсът на бебето?

През третата седмица от бременността бъдещата майка може да чуе сърдечния ритъм на плода. Това е възможно само при ултразвукова диагностика по вагинален метод. През коремната стена сензорът на ултразвуковия апарат няма да може да улови сърдечния ритъм на бебето. През предната коремна стена, когато използвате външен сензор, може да чуете ударите на сърцето на плода на 7-та седмица.

Бъдещата майка може сама да усети сърдечния ритъм на бебето, ако то заеме позиция, когато гърдите му са обърнати с предната част към предната коремна стена. Това е възможно само на по-късна дата.

Как лекарите слушат сърдечния ритъм на плода

С помощта на тънка тръба с разширен край – стетоскоп, поставен, върху стомаха може да се чуе сърдечния ритъм. Това обаче е възможно само, през втория и третия триместър. В началото това е невъзможно поради малкия размер на плода.

Също толкова често срещан метод е CTG. Тя се основава на регистриране на сърдечната дейност, двигателната активност на бебето с помощта на специални сензори. Поставят се върху корема на майката. Обикновено тази процедура се извършва на 30 седмици. CTG се свързва по време на раждане, за да се оцени състоянието на детето по време на раждане.

Ако бъдещите родители искат сами да чуят сърдечния ритъм на бебето, те ще трябва да закупят специални устройства. Понякога за тази цел е достатъчен конвенционален фонендоскоп. Феталните монитори позволяват разчитането на честотата на сърдечните удари. За тези цели към стомаха се прилага сензор, който търси място, където сигналът се чува ясно.

Сърдечна честота на плода

По време на формирането на сърдечно-съдовата система сърдечната честота е неравномерна.

Сърцебиенето на плода се появява на 6 гестационна седмица. При условие, че размерът на ембриона е повече от 2 милиметра. Това са признаци на жива бременност.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ