HomeИнтересноБългарияЗнаете ли, коя е най-богатата община в България

Знаете ли, коя е най-богатата община в България

Зависи от това, какво имате предвид под богатство – финансово богатство или истинско богатство – физически стоки, технологии, хора и техните умения… Или от това, колко удобно и домашно е местоположението спрямо това, колко места за забавление и магазини има…

Знаете ли, коя е най-богатата община в България

Във всички случаи първите 5–10 най-големи града в България са най-богатите, но средните градове и по-добрите села в близост до големите градове са по-удобни за живеене и са по-малко стресиращи, а автомобилният трафик е значително по-малък…

И така, ако просто търсите нощни клубове, нощен живот и места за забавление – отидете в столицата София, в Пловдив, Варна или Бургас… В противен случай посетете живописната природа, ако търсите онова домашно, традиционно усещане за чифлик, каквито са напр. Казанлък, Копривщица, Мелник, Велико Търново и др.

И така, коя е най-богатата община в България

Оказва се, че класацията печели Гълъбово. Тя е най-богатата община в България. Още в недалечната 2020 г. има спад в икономиките, а в останалите 148 ръст. Оказало се, че има значение къде точно на картата се намират тези общини. Повечето били в Северна България, а на местата, където икономиката по право си е била бавна, няма как да се усети в голям мащаб спад или ръст.

И така, класацията в близките години за това коя е най-богатата община в България, печели град Гълъбово. Тя отбелязва впечатляващите 52 хил. лв. и общината е последвана в класацията от град Девня с 50 хил. лв.

Интересното тук е, че общините с най-високи средни заплати за страната не са областни и от най-големите центрове.

Лидерите в най-големите заплати са предимно малки общини. Ръстът в заплатите обаче се дължи на мощни инвеститори в сферата на енергетика или добивна промишленост, които наемат много работна ръка и дават високи заплати. Тези гиганти компании са доминиращи местния пазар по труда. За тях работи една голяма маса от работоспособни хора на територията на дадената община.

Това се наблюдава в следните общини – община Мирково (точните данни са поверителни); община Челопеч – наличие на голяма компания добивна и средна заплата от 2 178 лв. за общината и региона.

Те са следвани от Козлодуй, където е известно, че работи ядрената централа, а там средната работна заплата е 1 790 лв. за общината; в класацията се нареждат общини Гълъбово и Раднево, с огромните компании в енергетиката и средни заплати в порядъка на 1 657 лв. и 1 610 лв. В стълбицата на ТОП е и община Пирдоп със средна заплата 1 562 лв. (пак с голяма компания добивна) и последна в списъка община Девня със средна заплата 1 442 лв. (индустриален център).

Източници:
https://www.periscop.bg/galabovo-e-nay-bogatata-obshtina-v-balgaria/
https://bgregion.com/2021/05/15/%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D1%8F-%D0%B5-%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0/
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ