HomeИнтересноИнтересни фактиЗнаете ли каква е скоростта на звука

Знаете ли каква е скоростта на звука

Човек долавя различни звуци и това се случва, през целия му живот. Тях той използва от самото си раждане и те са като източник на информация за света наоколо. Какво, точно е звукът и как се обяснява разнообразието от звуци в природата? Вижте сега:

От древни времена хората се опитвали да разберат природата на звука. Били нужни години, за да открият учените и обяснят, каква е скоростта на звука.

А вие, знаете ли, каква е скоростта на звука?

Ако даден предмет вибрира (трепери), тогава той предава своята вибрация на заобикалящия го въздух. Изразява се чрез треперене във въздуха, което се разпростира, чрез невидими вълни. Последните се казват ​​звукови вълни. Те са доловими от ухото, сигналът се преработва в мозъка и по този начин човешкото ухо долавя различните звуци.

Какво е сила на звука и каква е скоростта на звука?

В природата има много различни звуци. Например шумоленето на листа и ревът от реактивен самолет, плискането на вода, гласовете на животни, музиката, човешка реч, но има още толкова много звуци, които не долавяме и не осмисляме, или изобщо не чуваме.

Всеки звучащ обект, когато вибрира, създава за секунда време определен брой вибрации. Те са ​​честота на трептене на звуковата вълна. Човешкото тъпанче може да улавя само звукови вълни с честота от 20 до 20 000 вибрации в секунда.

Високи звуци (каквито са скърцане на мишка или свирене) дават на обектите бърза честота на вибрация, а ниските (като ръмжене на мотор) дават бавна.

Звукът, произлизащ от вибриращ много бавно обект (по-малко от 20 вибрации в секундата) се казва инфразвук, а този от бързо вибриращ обект (тук става дума за повече от 20 000 вибрации в секунда) се казва ултразвук. Човешкото ухо не чува тези и други звуци, но те реално съществуват.

Каква е скоростта на звука

Силата на звук зависи от натиска, който вълната от звук упражнява, върху нашите тъпанчета, а натискът зависи от силата на вибрациите на звучащия обект. Казано по-просто, колкото е по-слаба вибрацията на звучащият обект, толкова е по-тих звукът.

Знаете ли, защо животните се нуждаят от звукова комуникация?

Животните използват различни звуци, за да сигнализират за опасност, да търсят партньор, да общуват с родители и малки и да маркират територия. Тоест птиците пеят, за да маркират границите на своята територия.

Кой как чува

Факт е, че човешкото ухо може да чуе най-ниския звук, чиято честота е 16 херца, и най-високия звук, чиято честота е 20 000 херца.

В обхвата на този звук е границата на човешкия слух. При много животни способността за възприемане на звук е много по-висока от нашата. Кучето може да чува звуци в честотния диапазон от 80 000 до 100 000 херца. Това е тази способност, която се използва при обучение със специална свирка.  Скакалците могат да издават и чуват звуци до 90 000 херца, торните бръмбари до 40 000 херца, а при много нощни пеперуди диапазонът на слуха започва там, където свършва при човешкото ухо, а горната граница е цели 175 000 херца.

Още през 1790 г. известният италиански учен Ладзаро Спаланцани се поинтересувал, защо прилепите се ориентират толкова добре в тъмното. Ако бухалът е поставен в тъмна стая, тогава, за разлика от прилепите, при такива условия той ще се натъкне на стена. И така, прилепите успяват ловко да маневрират във въздуха между предметите, но ако ушите им бъдат запълнени с восък, например, способността да се ориентират в тъмното ще изчезне.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ