HomeИнтересноВъй на бургаски - колко значения има думата

Въй на бургаски – колко значения има думата

Въй… навярно поне един път в живота си сте чули подобно възклицание? Е, ако и у вас, както у повечето е събудила недоумение и ако сте родени в край разположен на запад от град Сливен, то тази статия може да ви е от полза:

Въй на бургаски – колко значения има думата

И така това чудно възклицание се ползва повече в бургаския регион. То звучи като тайна дума, с определен произход. И все пак, имам какво да кажем за нея?

Кога и защо използваме – въй

Уповавайки се на тълковните речници стигаме до извода, че това междуметие е с доста по-дълбоки корени, от колкото можем, дори да предположим.

Базирайки се на латинското VAE, което в превод е „горко ми”, „неволя” или „горко на” … То в старонемския и английския си има и друга сходна думичка. Тя е WOE, което съответно се изписва и така – WEH. И тя има същото значение. В съвременната еврейска култура често присъства възклицанието OY VEY, което по думите на Дъглас Харпър произхожда от немски. Това се случило в периода, докато съответния еврейски  клон е живял на немски територии, а също и когато еврейски теории са били част от библейски времена.

Дотук равносметката сочи, че това така простичко, но изумително „въй” има от древен индоевропейски и лингвистичен корен. В него е замесена и нотка на подозрителност с юдейско-семитски произход.

Въй – това не е всичко, обаче!

Разбира се, че има още! Не е случайно, че югоизточните ни съседи турците, имат не бе известното VAY, чиито корен произлиза от древнотюркски речник под формата на VA това е: “междуметие, възклицание при негодувание, възмущение, скръб, отчаяние”.

Още малко история на възклицанието

Тука е мястото да се замислим, по каква линия е дошло у Югоизточна България това въй?

Римляните например са владели териториите на цяла България, така че отпада идеята да е от тях. За Османците важи същото правило.

За тюркските орди няма сведения да са се заселвали по нашите земи. И тогава ни остават 2-а варианта:

или е древно наследство от Готските нашественици, които по право са си били силни  по нашите земи;

или е свързано със смъртта на римски император в битка, която е станала около Одрин (9 август 378 г.). Това се случило, след въстание на готите, които са говорили старогермански език и има определени археологически и генетични доказателства, че са усядали по нашия край;

има и теза да е еврейската маса в нов Бургас, стига тя да се е различавала от Пловдивската и Софийската.

В обобщение за произхода на бургаското въй!

Ако минем и към малко по-митологически разсъждения – тази частица може да се окаже запазена от древен общ праезик говорен в низината, бъдещ басейн на Черно море, за което се предполага, че там се е случил Потопа, което се връзва с библейската теория за произход на възклицанието J.

Въй – колко значения има думата

Въй е бургаски еквивалент на софийското лелеее, пловдивското олее и т.н. Обикновено се изговаря с дълго ‘ъ’;

Въъъй значи възклицание;

Друга по-стара форма на Въй е „уау“.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ