HomeИнтересноЮстиниан II Ринотмет - носоотрязаният император на Византия

Юстиниан II Ринотмет – носоотрязаният император на Византия

Юстиниан II е запомнен със своята бруталност като последния византийски император от династията на Ираклиите. Неговото царуване и управление на терор вдъхновило народно въстание. Последното довело до насилственото отрязване на носа му. Той, по-късно бил заменен със златна протеза.

Кой е Юстиниан II Ринотмет

Юстиниан II, синът на Константин IV е бил известен като брутален и потиснически водач, който се е опитвал да възстанови предишната слава на Римската империя. Той постигнал това, но с висока цена – смазвал враговете си без милост.

Най-големият син на Константин IV и съпругата му Анастасия

Юстиниан II поема ролята на император през 685 г., когато е едва на шестнадесет години.

Успешното управление на баща му и многото победи предопределят Юстиниан II за успешни, особено в източните провинции на империята. Юстиниан имал успешни ударите срещу арабските владетели и получил по-високи нива годишен данък. Той успял да договори с халифа Абд ал-Малик ибн Маруан договор, за да направи остров Кипър неутрална земя.

Наред с тези представяния той си възвръща контрола над голяма част от Балканите, които преди това са били управлявани от славянски племена. Освен това превзел град Солун от българите през 688-689 г.

И така Юстиниан успял да покори славянските племена и да ги използва като силна военна сила, наброяваща тридесет хиляди души. След това решил да използва новопридобитите си сили в поредица от битки срещу арабските лидери. Въпреки че имал известни успехи, Юстиниан II е победен в битката при Севастополис, след като голяма част от славянската му армия дезертира.

Византийският император Юстиниан II, известен с бруталността си

Разгневен на дезертьорите, той се заел с мисия да избие безразборно, колкото може повече славяни.

Брутално преследвал религиозните малцинства (сред, които манихейците и християните, чиито вярвания не били халкидонски произход).

И въпреки бруталността си, Юстиниан II се опитал да защити правата на селяните, които съставляват най-големия брой потенциални новобранци за военни кампании. Той се съпротивлявал на опитите на аристократите да узурпират земята на селяните, което го прави непопулярен, сред аристокрацията.

Юстиниан II обаче скоро изпадна в немилост на селяните, които въпреки подкрепата му са против данъчните му планове. Императорът използвал данъци, за да задоволи луксозните си вкусове и да създаде големи, монументални сгради.

Без подкрепата на селяните и аристокрацията на своя страна Юстиниан II

Заради поведението си Юстиниан II останал без подкрепата на селяните, нито аристокрацията на своя страна. Така рискувал да загуби властта.

Неговото религиозно преследване и бруталност също провокирали общественото въстание сред народа му. Така последните го свалят от власт през 695 г. и обявяват, че Леонтиос, стратегът на Елада, ще е нов император. За да гарантира, че Юстиниан II никога повече няма да достигне трона, разгневената тълпа му отрязала носа. Това било много често срещана форма на осакатяване по време на византийската ера.

Юстиниан II е с отрязан нос, заточен е, но не се предава

Тогава бившият жесток тиранин бил заточен в Крим. Нанегово място Леонтиос заема трона, обаче само за три години, преди самият той да бъде детрониран от Тиберий Апсимар. Последният поема властта.

Поради обезобразяването си Юстиниан II става известен като „Ринотметос“ или „с прорязания нос“. Докато бил в изгнание, създал златна реплика на носа си и носел протезата до края на живота си.

Връзката на Юстиниан II с България и хан Тервел

Въпреки, че първото му управление имало моменти на бруталност, Юстиниан постигнал и значителен военен успех. Второто му управление, обаче било белязано от поражение, особено в България и срещу Халифата.

Той предал Тервел само три години след като българският водач му осигурил подкрепа и войски през 705 г. Юстиниан нахлул в България и се опитва да превземе територията, която предлага на Тервел в замяна на подкрепата си, но претърпял поражение.

Още веднъж Юстиниан се сблъсква с народна революция, срещу него през 711 г., когато бунтовници от Крим започват бунт срещу владетеля. Силите, изпратени да потушат бунта, по-късно всъщност се присъединили към него, което създало големи проблеми за Юстиниан. Той по това време бил на път до Армения.

Силите нахлули в Константинопол и Юстиниан, не успя да го защити, защото бил на път. По-късно е арестуван и екзекутиран.

След екзекуцията му майката на Юстиниан завежда сина му, който е само на шест години, в църква за убежище, но привържениците на Филипик, човекът, който заема трона след бунта, измъкват детето от църквата и го убиват. Това сложило край на линия на Ираклий.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ