HomeИнтересноИнтересни фактиЗащо ахилесовата пета е било единственото слабо място на Ахил

Защо ахилесовата пета е било единственото слабо място на Ахил

Навярно сте чували израза „Ахилесова пета“, защо и как се е появил, израза. Вижте сега:

Каква е историята „ахилесова пета“?

Тетида ражда Ахил, който, за разлика от нея е смъртен. Тя се опитва да направи бебето Ахил безсмъртно, като го потапя в река Стикс (реката, която минава през подземния свят), докато го държи за петата си. Частта от тялото му, останала недокосната от водата и се превръща в единствената му слаба точка. Оттук се появила и фразата „ахилесова пета“.

В Илиада не се споменава нито за неуязвимостта на Ахил, нито за слабостта на петата му. В сцени, представящи смъртта му в гръцкото изкуство, той е показван със стрела в торса, както и в петата. Това може да означава, че историята за „ахилесовата пета“ е по-късно допълнение към мита.

Историята разкрива тъгата на една майка, която знае, че бидейки безсмъртна, ще надживее сина си.

Как умира Ахил?

Ахил е убит от стрела, изстреляна от троянския принц Парис. В повечето версии на историята се казва, че бог Аполон е насочил стрелата към уязвимото му място, петата му. В една версия на мита Ахил катерил стените на Троя и се канел да разграби града, когато бил застрелян. В други разкази той се жени за троянската принцеса Поликсена и се предполага, че преговаря за край на войната, когато Парис изстрелва стрелата, която го убива.

След смъртта си Ахил е кремиран, а прахът му е смесен с праха на неговия скъп приятел Патрокъл. Одисеята описва огромна гробница на Ахил на плажа в Троя и Одисей среща Ахил по време на посещението си в подземния свят, сред група мъртви герои.

Защо ахилесовата пета е било единственото слабо място на Ахил

В гръцката митология Ахил е могъщ войн, който има само една слабост: петата, където майка му го държежала за палеца и показалеца си, когато го потопила в река Стикс, като по този начин го направила неуязвим навсякъде, където водата го докоснала. В крайна сметка Ахил претърпява крах, когато стрела го уцелила в единствената му слаба зона – петата му – и терминът Ахилесова пета се ражда от историята.

Ахилесовата пета е единствена слабост въпреки цялостната сила, която обикновено води до падение и може да приеме формата на физическа слабост или някаква друга форма на умствен, логически, духовен, морален или друг метафизичен недостатък.

Ахилесовата пета обикновено се отнася до една-единствена слабост, уязвимо място в средата на интензивна сила или обща твърдост. Тази черта е единствената, която може да доведе до падането на човека – или по-често на характера му. Въпреки, че ахилесовата пета се е превърнала в клише във филмите и писането – особено в света на комиксите за супергерои – нейните метафорични изводи са верни в много социални ситуации. Ахилесовата пета е уместно използвана по отношение на войни, политици, духовни водачи и безброй други исторически личности и събития.

В гръцката митология Ахил е могъщ войн, който има само една слабост петата си

Ахилесовото сухожилие свързва мускулите на прасеца с петата на ходилото. Ако бъде прекъснато, нараняването най-вероятно няма да е фатално, въпреки че ще бъде болезнено и изтощително. В случая с Ахил стрелата, от която е бил поразен, най-вероятно е била отровна и е уцелила единственото му неуязвимо място е довела до смъртта му.

В заключение:

В някои случаи, в литературния свят ахилесовата пета не поема непременно ролята на физическо ограничение, нито винаги води непременно до смъртта на героя. Много герои срещат края си, чрез изключителна алчност, като по този начин се оказват обеднели до края на историята въпреки голямото си богатство в началото на историята. Тяхната ахилесова пета в това отношение е стремежът им към богатство.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ