HomeИнтересноИнтересни фактиКакво е башибозук и защо е останало с негативно значение в българския...

Какво е башибозук и защо е останало с негативно значение в българския език

Без съмнение поне веднъж в живата си сте чули названието башибозук. Това защо то е останало с негативно значение в българския език, ще разберете в следващите редове…

Какво е башибозук и защо е останало с негативно значение в българския език

Башибозуците били главните действащи лица в едни от най-ужасните и кървави етапи от българската история, времето преди Освобождението.

Башибозуците истински изчадия на Ада

За пример може да споменем моментите на Бояджишкото, Баташкото, Българовското, Старазагорското и други кланета.

По време на Руско-турската война в периода 1877- 1878 башибузуците, също играят много подла и черна роля.

Кои са всъщност те?

Башибозук от турски: ba??bozuk е название за вид организации паравоенни в Османската империя. Така се казвало и на отделен боец служещ на тези войски. В превод думата значи “главорез” или “повредена глава”, което напълно обяснява липсата на организация, подчинение, морал.

Башибозуци били наемани главно предимно от и нискокултурни мюсюлмански и най-агресивните прослоици на народности в империята. Такива били най-често от Албания и Мала Азия.

Албанските башибозуци били още наричани арнаутски башибозуци или накратко арнаути. Средната бройка от тях наброявала 65.000 бойци. Сред тях имало Черкези, Татари, Кюрди, Туркмени и Албанци.

Башибозукът и мародерството

Подобни мародери имало и в Пиндари, Индия, през 18-ти век. Империята въоръжавала башибозуците с оръжие, без да им плаща със заплата, а башибозукът се издържали от мародерство. Към деянията му се отнасяли палежи, грабежи, изнасилвания, убивания, плячкосване. За всички тези действия башибозуците били упълномощени от султана.

По какво се различавали башибозуците от еничарите

За разлика от еничарите, които имали статут на елитна войска в Османската империя, башибозукът бил отряд от асоциални мюсюлмани, които съдействали на османската власт при потушаване на бунтове. Във войните срещу европейските държави, башибузуците били напълно непригодни, в резултат липсата на организация. Тяхната сила била използвана единствено за изнасилване на жените и децата и изтребление на мирните жители, след това редовната турска войска обезоръжавала башибозука. Много историци по света ги разглеждат по ред причини и неслучайно всички ги наричат: “Изчадията на ада”.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ