HomeИнтересноБългарияЗащо има площад България в Бенин

Защо има площад България в Бенин

Съществуват много причини родината ни България да е популярна като страна на емигранти. Навярно сте чували за видни личности от български произход като американеца Джон Атанасов, който е сред откривателите на компютрите, или първата жена президент на Бразилия Дилма Русеф… но повярвайте, има още много неизвестни на българина случаи за това, как България и българите са оставили ярък отпечатък в културата, историята и откритията на други държави по света.

И, ако и вие сте като нас – вечни търсачи на истината и фактите, то предлагаме ви отговори на въпроси от типа:

Защо има площад България в Бенин

Вземайки предвид обичаните футболни клубове в Уругвай, огромния паметник на български комунистически лидер в Западна Африка, пълноценната изследователска станция в Антарктика и кашкавала, за всеки турист в интерес ще са и следните 7 примера за българско наследство по чужбина, за които дори не си е и представал.

  1. Ние сме на всеки километър: Котону, Бенин

Интересно, сюрреалистично, че дори странно е паметникът на първия комунистически лидер на България Георги Димитров разположен в средата на оживено кръгово кръстовище в далечния Котону. Това е най-големият град на западноафриканската страна Бенин. Паметникът е в ярки цветове боядисан и значително по-голям от реални размери. Той доминира на кръстовището, което е неслучайно е наречено Place de Bulgarie, известно и като площад България.

Как точно се е появил този паметник може само да си загатваме. В периода между 70-те и 80-те години от миналия век Бенин се стремяла да бъде комунистическа страна, ето, защо се предполага, че може покойният Димитров да е посетил и тази страна през този период и да е оставил своя отпечатък.

  1. Желязната църква и мандрата: Истанбул, Турция

Желязната или чугунената църква в Истанбул е една от най-забележителните останали от българското наследство в чужбина. Издигайки се до Златния рог в историческия квартал Фенер, църквата и до днес впечатлява със своя бароков и готически екстериор, а металния звън на стените само може да потвърди всичко това!

Православният храм е посветен на Свети Стефан. Той сглобен във Виена. Всички елементи от желязо са с общо тегло 500 т. и са транспортирани до Истанбул, през река Дунав и Черно море. Те са сглобени в османската столица, през 1898 г. Днес това е рядка находка – малко от останалите железни църкви в света и виден остатък от борбата за българската независима църква.

  1. Другата България на Волга: Болгар, Русия

Ако сте гледали филма „The 13th Warrior“, може би знаете, че Антонио Бандерас играе арабски посланик, който се присъединява към група викинги на река Волга в съвременната руска степ. Изненадващо, тази невероятна история съдържа частица факт – наистина арабският пътешественик Ахмад ибн Фадлан е отишъл до Волга, но за да посети владетеля на Волжка България и се е срещнал с викингите, които са били съседи на Волжка България.

Град Болгар е бил столица на тази втора България, която е основана през 7 в. от брат на владетеля на име Батбаян. Така Аспарух създава „същинска” България през 681 г.. Днес този древен разрушен град в руски Татарстан пази славните дворци, гробници и храмове на владетелите на Волжка Булгар, чиито поданици отдавна са били асимилирани в татарското и чувашкото малцинство в Русия.

  1. В южния край на света: Антарктида

За някои може да е изненада, но България е най-малката по територия страна, която разполага със собствена, напълно функционираща изследователска станция в Антарктида. „Свети Климент Охридски“ е българската база основана на остров Ливингстън край антарктическия континент в 1988 г. Станцията разполага не само с жилищни и изследователски помещения, но и с източноправославно място, най-южното за поклонение, това е параклиса „Свети Йоан Рилски“ и най-южната българска Поща в света, както и филиал на Националния исторически музей на България и Музеят на остров Ливингстън.

Това не е всичко. В резултат от усилията на Българския институт по антарктически изследвания 19 000 земни форми в Антарктида вече носят имена, свързани с географията, културата и историята на България!

  1. В сърцето на Австро-Унгария: Банат, Румъния

Банатските българи са римокатолици по вероизповедание и живеят в колоритния регион Банат от средата на 18 в. Те говорят на различен български диалект и не използват кирилицата, но вместо това имат собствена латиница, базираща се на унгарската и хърватската писменост.

Няколко хиляди банатски българи продължават да обитават този регион, а техните предшественици са оставили, след себе си впечатляващо наследство в селата Вечи, Дудещ и Винга. Впечатляващата катедрала във Винга е българска и с невероятна гледка. Има и няколко паметника във Винга, които включват фенклуб на Левски София и действаща Българска къща, а също напомнят за българското минало.

  1. Река Дунав в Южна Америка: Монтевидео, Уругвай

Българите не са оставили величествени сгради в Южна Америка, обаче има в една в Уругвай. Това е трикратният национален шампион Данубио ФК Монтевидео.

Данубио е създадена, през 1932 г. в Монтевидео, сред създателите й се открояват двама български братя Хуан и Мигел Лазаров. По предложение на майка им Мария Минчеф де Лазаров те кръстили клуба на най-голямата българска река – Дунав. Предполага се, че Марица е твърде женствено! Някои известни футболисти, които са носили екипа на Danubio са суперзвездите Diego Forlan, Edinson Cavani и Álvaro Recoba.

  1. Вътре в Света гора: Атон, Гърция

Атон е автономна част от Гърция и част от световното наследство на ЮНЕСКО. Заемайки един от ръкавите на полуостров Халкидики недалеч от Солун, тя се състои от 20 православни манастира. Достъпът до Света гора е ограничен. За жените е забранено да влизат на това място, а само православните и пълнолетни мъже могат да живеят на това място.

От 20-те манастира на Света гора, Зографският манастир е традиционно български. Създаден е през 9-10 век и се е радвал на непрекъснатата подкрепа на българските владетели през вековете. Зад непроницаемите му каменни стени се крие една от най-богатите библиотеки на средновековни български ръкописи. Това го прави ключово място за българската история.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ