HomeИнтересноБългарияКъде се намира най-дългата улица в София

Къде се намира най-дългата улица в София

Познавате ли страната ни добре. А градовете? Знаете ли коя е най-дългата улица в София?

София е не само столицата и компактен град с добре изградена структура. Той има Околовръстен път, който е цели 61,8 км, но те не са включен в класацията на настоящата статия.

И така, по същата логика от списъка изваждаме улиците и булевардите, които са със стратегическо и функционално значение за града (“Ломско шосе” – 5,7 км и бул. “Цариградско шосе” – 10 км).

Коя е най-дългата улица в София?

Тук класацията печели улица “Цар Симеон”. Тя е дълга 4 км. Разполага се в самия център на София. Улицата започва от бул. “Васил Левски” на изток и завършва на пл. “Преображение” в ж.к. “Илинден”, на запад.

Улицата е позната на всички столичани с арабски заведения, многобройните магазини за авточасти (които наброяват над 200) и търговски обекти. Друга забележителност е № 125. Това е мястото, където се съхраняват мощите на Свети Николай Нови Софийски. На това място в 15-ти в. Георги Нови Софийски, Георги Най-нови Софийски и Николай Нови Софийски са убити, защото отказват да предадат вярата си. Първият бил изгорен жив, вторият – обесен, а третият е убит с камъни от тълпата.

През 70-те години на миналия век на лобното място на Свети Николай Нови Софийски е издигнат параклис. На улицата имало 5 училища, 3 детски градини и 5 посолства – Ирландия, Естония, Южна Африка, Финландия, Норвегия.

Кой е най-дългият булевард в София?

Най-дългият булевард в столицата се казва бул. “Сливница”. Той е, сред основните и е радиален път в София. Територията му коси, през голяма част от града. Дължината му е 10,2 км. Началото му започва от Сточна гара и стига до жп прелеза на град Божурище. В една част от булеварда по протежението му минава река Владайска. Интересното за бул. “Сливница” е номерацията на сградите. Такава не е последователна, което се дължи на градоустройствени промени и преименувания, извършени в края на 20-ти в. По този булевард преминават едни от най-многото линии на градския транспорт: 2 тролейбусни и 14 автобусни линии. Така името си носи от Сливница, градът в Западна България, известен с голямото сражение, през Сръбско-българската война в периода 5-7 ноември 1885 г. и “Битката при Сливница”, която е една от най-големите победи в история на България.

Знаете ли коя е най-късата улица за пешеходци в София?

Улицата се казва “Малко Търново” и се намира е в сърцето на София. Тя е част от историческата среда. Дълга е 60 метра и е изградена главно от стълби. Уличката “Малко Търново” не прилича на други улица, а по-скоро на тунел със стръмни стълби и тясното пространство, заедно с високите сгради в близост. Свързва се с бул. “Дондуков” с пл. ”Батенберг”. И така, макар съвсем малка, винаги е била едно от любимите места на гости на града, туристи и поколения от софиянци. На нея се намира и прочутият бар “Луна”, където според приказките, самият Цар Борис Трети е харесвал да пие питието си. Друго интересно, но с тъмно минало място, са килиите на Държавна сигурност.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ