HomeИнтересноИнтересни фактиНаучете кой език има най-много думи в него

Научете кой език има най-много думи в него

Знаете ли кой език има най-много думи?

Оказва се, че е много трудно да се даде категоричен отговор на този прост въпрос. И ако пак, още може да се справите с езика на канибалистичното племе “Mumbo-Yumbo”.

Ако не знаете, той включва точно 300 думи. За всяка дума от въпроса в заглавието на статията възникват въпроси, извинете за тавтологията.

Първо, какво е дума?

Свикнали сме с факта, че една дума е набор от букви между два интервала. Но в езика на гренландските ескимоси отделни думи просто не съществуват и всяко изречение може да се счита за отделна дума. Да, и в по-малко екзотичните езици има проблеми. Например на чешки „не“ се пише заедно с глаголите, на турски отрицанието обикновено е скрито в центъра на думата, така че според нашите правила всяка дума с отрицание трябва да се брои отделно.

Във всеки език има десетки хиляди трикове! Още по-трудни въпроси възникват относно това, какво се счита за език? Трябва ли диалектите и поддиалектите да се разглеждат като отделни езици или разновидности на основния? Между другото, в Европа и Африка често се случва така, че да не може веднага да определите кой език е основният език и кой диалект, всичко е толкова объркано. Възможно ли е недвусмислено да се определи към кой език принадлежи дадена дума?

Знаете ли, за кой език трябва да се броят думите “сървър”, “сайт”, “доставчик” – английски, немски, руски или всички наведнъж? Затова се ограничаваме до индивидуални оценки, които по никакъв начин не претендират за научна стойност, но могат да се окажат информативни. Да започнем, с руския език.

Лингвистите твърдят, че съдържа около 500 000 думи, без да се броят техническите и научни термини, които удвояват този брой. Разбира се, сред това невъобразимо множество има остарели, заети и сложни думи, които имат поне две пълноценни основи, умалителни, кратки и други форми на една и съща оригинална дума.

Следователно, ако се обърнем към най-авторитетния Голям академичен речник в 17 тома, се оказва, че той съдържа 131 257 думи. Но трябва да се отбележи, че този речник е публикуван, през 1970 г. и не знае нищо за перестройката, интернет и други радости на съвременния живот, както и за диалектните думи и езиковите характеристики, често срещани в селските райони.

Що се отнася до английския език, според проекта Global Language Monitor броят на думите в него надхвърли един милион в средата на 2009 г. и продължава да расте с около 15 думи на ден. Вярвате или не – решете сами, но думата “Web 2.0” се превърна в милионната дума. Да, да, точно така – с цифри! Освен това сред думите, регистрирани в този списък, можете да намерите 9/11, Обама, Владимир Путин, H1N1, dot.com, Y2K, крал на попа, еднополов брак, Хо-Хо-Хо (традиционна фраза на Дядо Коледа Клаус) и дори =^.^= (коте) и други емотикони!

И така, в третото издание на Webster’s Dictionary има 450 хиляди думи, а в пълния Оксфорд – около 500 хиляди.

Йероглифните езици се отличават, с това че всеки знак не означава буква, а цяла дума. Тук преките сравнения са напълно невъзможни. Ако погледнете речниците, тогава такива езици губят много.

Най-пълният японски речник съдържа 50 000 знака. В същото време Министерството на образованието на Япония определя само 1850 йероглифа за ежедневна употреба.

В китайския общият брой знаци е по-голям – около 80 хиляди. Но дори и тук всъщност се използва много по-малко. И така, приет през 1981 г., държавният стандарт “Основният набор от йероглифи, кодирани за използване в компютър” включва 6763 йероглифа.

Официалният победител в речника обаче е италианският език. За италианците всички сложни числителни се пишат с курсив заедно, с една дума. И тъй като редицата от числа е безкрайна, броят на думите в италианския език също е безкраен.

Нокаут!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ