HomeИнтересноЗащо има улици кръстени на Василий Българоубиец в Гърция

Защо има улици кръстени на Василий Българоубиец в Гърция

Знаете ли, че в близост до хълма Ликабетус в Атина има до табела с надпис името улица “Василий Българоубиец”?…

Знаете ли, че 18 улици в Гърция носят името “Василий Българоубиец”?

Разбира се, повечето от тях са миниатюрни, а за най-голяма се приема тази столицата.

Защо има улици кръстени на Василий Българоубиец в Гърция

Гърция, протестира срещу картата на Санстефанска България, върху възстановения паметник на загиналите в Междусъюзническата, Балканската и Първата световна война, намиращи се пред НДК. Самата тя не спазва правилата за дипломатически тон и не прекратява пропагандата на антибългари. И все пак, на територията й и до днес има улици, които носят името: “Василий Българоубиец”.

Те не са разположени в много населени места или големи градове. Не са и преименувани през годините.

По правило в голямата си част уличките “Василий Втори Българоубиец” в Гърция са миниатюрни и неподобаващи за такъв голям владетел, за какъвто съседите ни смятат императора.

Според техните историци и учебници той е бил велик владетел. При него Византия е постигнала голям възход, защото е успял да отвоюва българските територии до Дунав след 400-годишно прекъсване. За нас това е падането под византийско робство през 1018 г.

Василий Втори е получил името Българоубиец години след прочутата битка, след която пленява българските войници и ги изпраща при цар Самуил ослепени, а само един на сто оставя с едно око. Доколко това зверство може да е повод за национална гордост е спорен въпрос. Наследниците на Византия, обаче са нарекли с името и прозвището му 10 пътни артерии в Северна Гърция и Солун.

Знаете ли, какво значи “Василий Българоубиец в Гърция”?

Разбира се, “Василий Втори българоубиец” това е името на владетеля ослепил войниците на цар Самуил. Хиляди на брой, като на всеки 100 оставил по един с едно око, за да ги води обратно при царя. Сега си представете подобна нечовешка, неописуема, чудовищна по същността си сцена, как някои ослепяват човек след човек с нагорещени до червено метални пръти.

Ето, заради това неприемливо “юначество”, на което гърците много се радват и с което се гордеят, нарекли 8 от своите улици в Атина и 10 други, разположени в Северна Гърция улици Василий “Българоубиец”.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ