HomeИнтересноЗащо кокошките си ядат яйцата

Защо кокошките си ядат яйцата

Кълването и след това яденето на яйца, за съжаление е често срещан проблем за много съвременни птицевъди. Това е едно от най-случващите се отклонения в поведението на кокошките носачки. В същото време се случва по различно време и с различни пилета, при различни условия.

Какви може да са най-честите причини това да става и при вас и как да предотвратите подобно поведение, вижте сега:

Възможни причини за кълването на яйцата:

липса на хранителни вещества и минерали в храната, особено калций;

наличието на пресни черупки и чисти яйчни частици във фуража;

малка площ за поддръжка и ходене;

дълъг светлинен режим през зимата;

липса на витамин D през зимата.

Как да предотвратите кокошките да си ядат яйцата:

Балансирайте храненето

Когато в тялото на кокошките носачки липсват необходимите витамини и минерали, особено калций, те започват да кълват собствените си продукти. Като правило, ако кокошката яде яйцата си, тя страда от липса на витамин D и калций в тялото си.

Хранене с черупки

Понякога самите стопани дават на своите кокошки носачки пресни черупки от прясно счупени яйца. По тях остават остатъци от протеини, които привличат пилетата. Черупката трябва да се дава като ценен източник на калций, но и трябва да бъде добре измита, натрошена, изсушена и добавена към храната (такава в случая трябва да е под форма на каша).

Също така причината за кълване може да е липсата на хранителни вещества (протеини, мазнини). Особено необходимо е да се обогати диетата с месни и рибни продукти по време на периоди на стрес (отравяне, заболяване, промяна в диетата, замразяване през зимата). Пилето е любопитна птица, след като открие случайно счупено яйце, определено ще го опита и ще оцени вкуса и хранителната стойност на протеина и жълтъка.

Подобряване на условията на задържане

Често малкият кокошкарник или никакви условия, също може да са причина кокошките да ядат яйцата си. Постоянното струпване на хора, голата земя, липсата на зеленина и място за разходка, водят не само до загуба на тегло и лошо приемане на храна, но и до това, че птиците стават агресивни и раздразнителни. Кълването на яйца в този случай се превръща в интересно занимание за тях.

И така е достатъчно да направите волиера за пилета или преносима клетка. Не забравяйте да поставите отделна хранилка с чакъл, върху зоната за разходки, както и отделна хранилка с тебешир или камъчета пясък примесени с черупки. Свободното отглеждане или отглеждането във волиера позволява на пилето да се движи повече и самостоятелно да търси липсващите елементи – да кълве зеленчуци, насекоми.

Липсата на светлина в клетките или на закрито допринася за намаляване производството на яйца, лошо здраве на птиците и поведенчески разстройства.

Понякога неудобното гнездо става причина за кълване. Ако в допълнение към кълването се открият “нови” места за снасяне на яйца е ясно, че кокошките носачки не са доволни от старите полози.

Гнездото трябва да е удобно за кокошката, тоест трябва да бъде защитено от течение, да е топло и да е оборудвано с мека постелка. Между гнездата трябва да има стени, за да не се виждат кокошките. Ако гнездата нямат покриви, затъмнете тази зона.

Идентифицираме и  отделяне на “нападателките”

Често се случва в ятото да се появи само една кокошка, която започва да кълве, както своите, така и чуждите яйца. Тя трябва да бъде проследена и отстранена от кокошкарника.

Признаци на “кълване”

Често се върти около гнездото;

Седи до други кокошки носачки и чака прясно яйце;

Бяга в кокошарника при първия “сигнал” за влизане на човек;

Когато намери яйце, веднага се опитва да го изяде.

Такава кокошка трябва незабавно да е отделена от останалите птици, за да не даде лош пример. И така отделена в друга зона може да се отучи от този навик. Такава птица трябва да е оставена на специална подобрена диета.

Ако има повече от една такава кокошка в ятото, тогава проблемът се задълбочава. Ще трябва непрекъснато да събирате всички яйца от гнездата и да се уверите, че никъде няма остатъци от черупки.

Следвайте правилната диета, осигурете най-удобните условия за отглеждане, а също така изградете правилните гнезда и тогава този проблем няма да е заплаха за вас.

Едва тогава на трапезата ви винаги ще има здравословни, здрави и вкусни яйца!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ