HomeИнтересноИнтересни фактиЗнаете ли ,че има Сфинкс в Румъния - научете историята му

Знаете ли ,че има Сфинкс в Румъния – научете историята му

Сфинксът в древногръцката митология е чудовище, рожба на Ехидна и Тифон. Свинксът представлява лице и гърди на жена, тяло на лъв и криле на птица. Митичното същество живеело в гористи местности…

Знаете ли ,че има Сфинкс в Румъния – научете историята му

Сфинксът в Румъния се намира близо до град Тива. На всеки преминаващ той задавал въпроса: „Кое е това същество, което сутрин върви на 4 крака, денем на 2, а вечер на 3?“ и който не отговарял вярно, бивал убит.

Сфинксът на Бучеджи представлява скално образувание, намиращо се на надморска височина от 2216 м.

Теории на конспирацията и окултни легенди заобикалят това енигматично естествено скално образувание. В румънските планини Буджи е обгърнатата в тайни скала Планински сфинкс. От определена гледна точка очертанията му наподобяват изображението на Големия сфинкс от египетската Гиза. Естественото образование е едно от „седемте чудеса на Румъния“. В продължение на милиони години ерозията е образувала скала с височина почти 20 метра, наподобяваща нещо подобно на женско лице.

Чудата фигурата не е основната атракция, която привлича туристите

Интересно при това скално образование е и това, че за планинският сфинкс са изписани много фолклорни конспиративни теории. Някои казват, че това е силно енергийно поле, една от предполагаемите чакри на Земята. Други казват, че древна цивилизация е издълбала планинския сфинкс в чест на някое висше божество. Както на повечето мистериозни места, има хора, които вярват в извънземна намеса.

Трети пък казват, че Сфинксът седи в пещера, защитена от непроницаемо силово поле. В изоставена уранова мина отдолу се предполага, че има библиотека с кристали, съдържащи цялото знание на човечеството. Някои стигнали толкова далеч, че твърдели опити на ЦРУ и румънските тайни сили да проникнат и да се доберат до съкровището, пазено от скалата.

Ако решите да повярвате на някоя от легендите, Сфинксът все още ще чака на върха на планината, както съществува от хилядолетия. И така, що се отнася до предполагаемото енергийно поле, всеки го усеща по различен начин. Има няколко пешеходни пътеки с различна трудност, за да стигнете до тук от градовете Бустени и Синай. Може да използвате кабинковия лифт.

И въпреки, че румънският планински сфинкс не е включен в топ 10 на атракциите с най-много легенди , това място също заслужава внимание.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ