HomeИнтересноЗнаете ли имената на всичките тепета в Пловдив

Знаете ли имената на всичките тепета в Пловдив

Пловдив е космополитният град на България. Той е едно от онези места, където се чувствате комфортно и спокойно от първия миг на посещение и място, където искате да останете още няколко дни.

Знаете ли имената на всичките тепета в Пловдив

Пловдив е вторият по население град в България. Това е градът, в който може да усетите спокойствие и да желаете да се насладите на живота…

На колко хълма се издига Пловдив?

Наричат ​​Пловдив градът на седемте тепета. Доверчивите туристи вярват в това и предават информацията за седемте хълма от уста на уста. За тези, които решат да преброят сами тепетата, ги очаква изненада. Вижте сами…

Небет тепе

Името е турско, в превод “Хълмът на пазителите”. Историята на най-стария европейски град започва точно тук – още през бронзовата епоха. Доказателство за това са останките от сгради, направени по специфичен начин.

Джамбаз тепе

Означава „Хълмът на въжеиграчите“. Джамбаз тепе се намира в югоизточната част на Трихълмието. Името се обяснява лесно, защото тук, на стръмните склонове, се организираха изпълнения на акробати и вървящи по въже. Смята се, че в древността на хълма е имало храм на Аполон, но потвърждение за това все още не е намерено.

Таксим тепе

Последният хълм, на който е разположен Старият град е Таксим тепе. Името му идва от арабската дума “таксим” – раздаване. На хълма се е събирала вода за римския акведукт и след това е разпределяна по тръби, захранващи различни части на града. По време на османците хълмът се е наричал още Сарай тепе, защото има много запазени големи сгради. И накрая, през Възраждането хълмът понякога е наричан Кесяково тепе в чест на Теодор Кесяков, който е живял на върха му.

На този хълм са най-красивите къщи на Стария град. Това завършва историята на трите основни градски хълма и преминаваме към някои по-малко известни хълмове.

Сахат тепе

Този хълм, висок около 46 метра, разположен точно до главната улица, официално се нарича Данов хулм в чест на бившия пловдивски кмет и общественик. Едно време хълмът се е наричал Коларов Хулм. Но по-често все още използват турското име – Сахат тепе, т.е. „часов хълм; хълм с часовникова кула. Тази кула, висока 17,5 метра, е построена през 16 век и сега е една от най-старите в Източна Европа. Най-интересното е, че първоначално хълмът се е казвал така, а след това кулата вече е построена, поне според легендата. По-рано (много по-рано, тоест при римляните) е имало, храм на Венера.

Джендем тепе

Това е най-високият хълм в Пловдив, чиято надморска височина е 307 м. Намира се в близост до ж.п. Името означава „далечен хълм“, но много по-често се чува съвременното име – Младежки хълм, т.е. Младежки хълм.

В древността хълмът се е наричал Хълмът на дриадите, а при османците – Хълмът на духовете и Хълмът на минзухарите, а по някое време дори Хълмът на ада.

Някога там е имало храм на Аполон, после – голяма базилика. Сега е природна атракция. На хълма има парк, където има редки видове растения и птици.

Бунарджик

Някога хълмът е кръстен на Херкулес – на него се извисявала статуя на древния герой. Името Бунарджик идва от думата “бунар”, т.е. „кладенец“, защото на хълма има много извори. За кратко хълмът е наричан “Сталин”, а сега официалното му име е Хълмът на освободителите”, но се използва рядко. Понякога хълмът се нарича просто Альоша – в чест на паметника, който стои на него.

В заключение:

Сами виждате, че Пловдив е културен град, модерен и същевременно с минало. Той е оставило достойно архитектурно наследство.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ