HomeИнтересноИнтересни фактиЗнаете ли кое е най-малкото море в света

Знаете ли кое е най-малкото море в света

Питали ли, сте се някога, колко морета има на нашата планета? И, колко от тях са големи? От уроците по география си спомняме за най-големите морета на планетата.

А, знаете ли, кое от тях е най-малкото море на света? Предлагаме ви, да си припомните сега:

Най-малкото море в света

Това несъмнено е Мраморно море. Дължи името си на остров Мармара, където в древността се е добивал мрамор. Това море е свързано с други две морета – Егейско и Черно, чрез Дарданелите и Босфора.

Какво е интересното около най-малкото море в света

Площта на Мраморно море е само 11 хиляди квадратни километра. То, обаче хич не може да се нарече плитко. Дълбочината му е само половината от тази на съседното му Егейско море и е 1355 метра. Морето има голямо транзитно значение за много страни, защото свързва почти два свята – Азия и Европа. Мостът, който ги свързва е дълъг само 1,5 километра и се намира в Босфора.

Много туристи посещават островите, разположени в това море с най-голямо удоволствие. На прословутия остров Мармара гостите се радват на шикозни плажове, а остров Буюкада е интересен с това, че е запазил местния колорит, тъй като е забранено да се строят модерни сгради, върху му.

Тук, дори не е разрешено да се пътува с кола, а основният транспорт са каруци и велосипеди. Малкото Мраморно море привлича стотици хиляди туристи. То също има голяма атракция за любителите на плуването.

Ежегодните плуванията, които са организирани са за желаещите да прекосят Босфора. Това се превърна и почти в традиция. За такова събитие се събират стотици участници, смели плувци и и хиляди почитатели.

За какво трябва да внимавате, ако посещавате Мраморно море

Тук е мястото и да се спомене, че Мраморно море също е доста опасно, тъй като все още запазва висока сеизмична активност. Големите вълни не са необичайни за неговите води. В тази част на света земетресенията се случват със завидна честота. Затова бъдете внимателни, ако решите да ходите на почивка по тези места.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ