HomeИнтересноБългарияСлънчев бряг град ли е или не

Слънчев бряг град ли е или не

Знаете ли къде се намира Слънчев бряг?

Един от най-големите български курорти се казва Слънчев бряг. Той е разположен на 36 километра северно от Бургас и напълно оправдава името си.

300 дни в годината жителите и многобройните посетители на града се радват на слънце. Курортът е популярен от много време насам и днес се развива бързо. Модерната туристическа инфраструктура дава възможност за предоставяне на широка гама от туристически услуги на много достъпни цени.

И така в Слънчев бряг има 800 хотела, 150 ресторанта, кафенета и нощни клубове, 16-километров плаж с истински златист пясък, екзотични пясъчни дюни по брега. Всичко това за Негово Величество Туриста.

От екологична гледна точка по качества курортът е удостоен с най-високото международно отличие – синия флаг на ЕС.

Какво е характерно за разположението му

Обърнете внимание на удобното местоположение на града. От север е бранен от ветровете над билото на Стара планина, от юг е древният исторически център на България Несебър.

Курортът Слънчев бряг е удобно разположен между Бургас на юг и Варна на север, което предоставя много възможности за комфортен избор на маршрути за почиващите.

Курортът се намира между град Свети Влас на север и град Несебър на юг. Официално Слънчев бряг е част от град Несебър с население от 22 000 души. Броят на самият Слънчев бряг е около 5 хиляди души. И тук неминуемо се появява въпросът:

Слънчев бряг град ли е или не?

Слънчев бряг е не само най-големият, но и един от най-младите курорти в България. Той е основан през 1959 г., когато отварят врати първите бг курорти. Първият камък за новия курорт е положен край два древни кладенеца в Несебър.

Отначало на брега са построени само 5 хотела. Днес курортът е придобил световна слава и активното му развитие продължава.

Весел, активен, разнообразен – това е Слънчев бряг днес

Тази трансформация променя идеята за Слънчев бряг, като място за лятна почивка и предопределя бъдещото му развитие, като част от модерен крайморски град с добре развит туризъм. Ето и:

Какво липсва в град Слънчев бряг?

От позиция на инфраструктура, тук има всичко нужно за нормален живот – асфалтирани улици, училище, супермаркети, детска градина, болници, автогара, полицейско управление и  модерни апартаменти. Градът предлага и много свободни работни места главно в областта на туризма. Единственият липсващ компонент са граждани, местни, които да обитават населеното място целогодишно. В летните месеци комплексът е претъпкан главно от туристи, а зимата прилича на изоставен гард.

Кое е местното население на Слънчев Бряг?

Групите нови заселници се свеждат предимно до две: Първата, най-значима са западно европейци и руснаци на пенсионна възраст. Те са привлечени от чудесния климат и ниския стандарт на живот. По неофициални данни в комплекса вече живеят около 2000 Руски пенсионери.

Втората група са българи, работещи в областта на туризма. Те главно заселват и комплекса. В близко бъдеще, идните 5 години се очаква, ако обемът ново заселници се задържи, дори малко покачи градът Слънчев бряг да има към 10-15 хиляден местно население, главно от българи и възрастни чужденци, които работят в областта на туризма и обслужват възрастни хора.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ