HomeИнтересноИнтересни фактиЗнаете ли, кое е селото на Дан Колов

Знаете ли, кое е селото на Дан Колов

Големият български кечист и борец Дончо Колев Денев, популярен повече с името Дан Колов е роден през 1892 г. на 26 декември.

Родният му край е село Сенник, в онези години наричано Чадърлии и намиращо се в община Севлиево.

Къде се намира селото на Дан Колов

Селото Сенник, в миналото Чадърлий, имало древна история, а местните се гордеят с Дан Колов, своя съселянин. В селото се разполага къщата-музей и паметникът на Дан Колов. И двата обекта са един до друг и почти с влизане в селото. Идвайки от град Севлиево, който е само на 7 км. Паметникът се издига непосредствено до къщата-музей.

В самата къща-музей няма изградено конкретно работно време. Всеки, който пожелае да разгледа може да се обади в местното читалище и от там предоставят достъп и евентуално екскурзовод.

Спомени за Дан Колов

Сред архивите на музеите и главно в сърцата на почитателите на Дан Колов се пази и днес историята му. В спомени свързващи с него е изградена и самата къща. Нея, той гради в Сенник, родното си село, която след смъртта му е преобразувана в Дом музей наречен „Дан Колов”.

За родителите му е известно, че били хора силни и яки балканджии от тревненските села. Дончо е предпоследното им дете и рождената му дата е 26 декември 1892 г.

От ранна детска възраст остава без баща (който почива от нелечимата по онова време туберкулоза). Принуден е да започне да търси начини да изкарва прехраната си от детска възраст. Така опитвайки различни работи и местейки се от място на място стига до Украйна, после и до Америка. Печели си славата на Балканск лъв; наричат го Кралят на ринга; още прякори, с които е свързвано името му са:

„Българският лъв“; „Кралят на кеча“; „Кинг Конг“ и „Железните ръце“.

Много пъти му предлагат американско поданство, но той винаги отказвал с думите: „Не мога да се откажа от България никога”.

Под българско гражданство и българското си име побеждава навред по света – в Европа, Америка и Азия, Австралия и Африка.

Побеждавайки Анри Деглан  печели диамантения пояс и автоматично се превръща в новия европейския шампион по свободна борба.

Нито славата, нито това, че покорява света го променят. Той съхранява добрината у себе си и всички българи го знаят като „добряка с благородно сърце“.

Уви, бляскавата му кариера и жизненият път приключват рано. Ненавършил 48 годишна възраст великият Дан Колов е победен, точно както баща си от коварната по това време туберкулоза. Дата е 27 март 1940 г.

С много обичта и поклона на много свои почитатели, той е изпратен в последния му земен дом, под приказно красиви върхове в родния Балкан. Погребан е до двор на църквата, където и днес останките на легендарния исполин намират покой.

Мястото е специално, а църквата, до която е гробът му привлича вниманието, чрез архитектурата и местоположението си. Тя е издигната на висок хълм, откъдето се забелязва от почти от всички части на родното му село.

Храмът “Св. Иван Рилски” е посветен на Дан Колов е изключително интересен. От, външната стена на входа му има вграден часовник. Строителството на храма започва от 1914 г. и завършва в 1919 г. Той е монтиран само година по-късно и отмерва времето в селото и до днес.

В заключение:

В селото на Дан Колов, Сенник може да видите още много и интересни неща. Може да научите любопитни истории и дори да се почувствате частица от гордостта на селото по отношение на своя съселянин Дончо Колев Тревненски и да разберете гордостта и непоколебимостта на Дан Колов от това да е Българин и никога да не се откаже от националността си. Ако има и малка вероятност да отидете в това село, не изпускайте този шанс!

Източници:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D0%BD_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2
https://ivailomirchev.blog.bg/turizam/2017/02/04/selo-sennik-rodnoto-miasto-na-dan-kolov.1507518
https://rso-csp.org/news/616-rodnoto-selo-na-dan-kolov-se-prekloni-pred-legendarniya-boretz

http://www.sevlievo.bg/bg/article/45/dan_kolov.html

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ