HomeИнтересноБългарияКой е най-близкият гръцки град до Свиленград

Кой е най-близкият гръцки град до Свиленград

Град Свиленград се намира в Южна България. Той е административен център към община Свиленград и е част от област Хасково. Градът е разположен в съседство границите на две южни ни съседки – Турция и Гърция.

Днес ще се спрем по конкретно до гръцката съседка и предимно това:

Кой е най-близкият гръцки град до Свиленград

Казва се Kiprínos, Гърция. В превод е известен и като Саръхадър. Това представлява село в Гърция, в префектура Еврос и принадлежащо към община Орестиада. Седалище на бившата община Кипринос.

Малко за историята и географското разположение на най-близкият гръцки град до Свиленград

През януари 1931 г., след голямо наводнение, жителите напускат селището, което е построено до река Арда и се преместват на сегашното място. Селото се намира на около 34 километра западно от Орестиада.

Жителите на Кипър са гърци

Те идват от селата в Източна Тракия и Ромилия. Покровител на селото е Свети Георги, на чийто празник се отслужва тържествена Света литургия в едноименния храм на селото.

От 2017 г. местната общност и културните дружества организират събития с шествие на образа на Свети Георги до църквата на старото село, както и традиционни танци в двора на библиотеката.

Също на 6 август, Спасовден се провеждат събития с танцови групи от Кипринос, както и от други села на Гърция и България. Дестинацията за посетителите е Общинската библиотека на Кипринос с 22 000 книги, достъпни за читателите.

Кипринос в Еврос е голямо село на южния бряг на река Арда

В Кипринос има обществени услуги, магазини, къщи за гости и стаи под наем за посетители, които искат да се насладят и да изследват природата на района.

Покровител на селото е Свети Георги, на чийто празник се отслужва тържествена Света литургия в едноименния храм на селото.

На осем километра от Кипринос се намира язовирът на река Арда. Тесен мост на мястото позволява на пешеходци и малки коли да пресекат брега и да стигнат до отсрещните села Терапейо и Елия.

Името на Κυπρίνος

Селището е получило името си от рибата шаран (Cyprinus), по-известна като рак, която изобилства в Ардас.

Районът на Киприно

Той винаги е бил голям кръстопът поради позицията си в по-широкия район на Тракия и постоянните движения на население и култури.

Окончателното заселване и създаване на селото датира от около 1860 г. Първото селище е до бреговете на Арда. През март 1931 г. голямото пълноводие на реката принуждава жителите да построят селото малко по на юг, на сегашното му място.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ