HomeИнтересноБългарияЗнаете ли кога е сменен календарът в България на текущия момент

Знаете ли кога е сменен календарът в България на текущия момент

Днес Григорианския календар е неделима част от Църковният календар. Как, обаче се развиват събитията, вижте в кратката ни извадка:

Кога е сменен календарът в България

Като първи пробиви над единомислието на православните се приема времето, след Първата световна война. Тогава настъпва и духа на свободомислие в най-различни области на живот.

В църковния живот се чуват реплики от сорта на: “разчупване оковите на старото каноническо мислене”. Така било поставено началото на трескаво създаване на различни културни, политически, обществени и религиозни организации. Всичко това се случвало под въздействието на развиващото се бързо масонство. С тяхното влияние било много по-лесно да се повлиява над цялостния живот в обществото. Така се обяснява и въвеждането на григорианския календар за гражданска употреба в православните страни. Това става реалност, по времето на първата световна война и след нея.

Ето кога е сменен календарът в България

Дата е 31.III.1916 г., а денят 31 март е последван от 14 април. За Русия това се случва три месеца, по-късно, след октомврийската революция – на 31.I.1918 г.. За западната ни съседка Сърбия датата е 18.I.1919 г.. Промените в Гърция настъпват на 9.III.1924 г., а в Египет са приети на 17.IX.1928 г. и пр..

Как се приемат промените в календара

В България в гражданския живот, григорианският календар е въведен с царски указ № 8. Такъв е издаден, съгласно Закона за въвеждането на григорианския календар от царя-католик Фердинанд I.

В член I-ви от него се гласи: “От 1.IV.1916 г. време броенето в Царство България да става по новия стил – григорианския календар. Денят 31.III.1916 г. остава последен ден, броен по стария стил и на следващия, след него ден веднага влиза в сила новият с дата 14.IV.1916 г., като начало на новото времеброене в Царството” (из. Държавен вестник, бр.65, 21.III.1916 г.).

В заключение:

На въпрос: Кога е сменен календара в България: Отговорът е: Календарната промяна за България е направена от 1916 година!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ