HomeИнтересноИнтересни фактиКак да разпознаем ГМО храните?

Как да разпознаем ГМО храните?

Хората имат много погрешни схващания за генетично модифицираните храни, известни също като ГМО. Какво отличава ГМО от обикновените храни и опасни ли са? ГМО означава генетично модифицирани организъми. Те включват животни, растения и микроорганизми, променени чрез генно инженерство. Този процес използва генетичен материал, извлечен от друг организъм, за да направи продуктът да расте по-бързо, издръжлив, устойчив на промени във времето и вредители, пише downtoearth.org Тези модифицирани организми също могат да направят продуктите по-вкусни и визуално по-привлекателни.

Произход на ГМО храните

ГМО храните се появяват за първи път в началото на 90-те. В началото това се е отнасяло за домати, които не се развалят за по-дълго време от обикновените. След това на пазара се появиха около 30 други ГМО продукта – включително чушки, ябълки, картофи и царевица.  Твърдението, че ГМО продуктите причиняват заболявания, е оспорвано. Въпреки че в момента не съществуват убедителни доказателства, доказващи опасността от ГМО храните, научните изследвания показват в 99 от 100 случая, че тези храни не са вредни.

Някои учени твърдят, че самите ГМО храни не причиняват никакви заболявания. Те също така твърдят, че не са канцерогенни, не причиняват безплодие и не са токсични. Бактериите и растенията могат да претърпят естествена генетична модификация. Учените вярват, че този метод може да създаде по-полезни и безопасни продукти – като ориз с гени на царевица, които съдържат витамин А.  Има много етикети, приложени към натуралните продукти, за да покажат, че са органични. Повечето селскостопански магазини продават органични продукти, но ресторантите за бързо хранене поне половината неща, които предлагат в менюто си, са съставени от ГМО.

Какви продукти съдържат ГМО?

Много продукти на основата на соя съдържат растителни протеини. Този термин се отнася за храни, съдържащи 100% соя. Тук се включват колбаси, чипс, консерви, кетчуп и повечето продукти от соево мляко. Въпреки че знаят, че маргаринът не е здравословна храна, привържениците на здравословното хранене признават неговото консумиране за донякъде здравословно. Въпреки че вредата от ГМО не е доказана, все пак е важно да сме наясно с този факт. Много марки бебешки храни използват ГМО съставки в своите рецепти. Сладоледът, шоколадът, бисквитите, бонбоните и сладкарските изделия съдържат ГМО съставки. Соевият лецитин е често срещана ГМО добавка в тези храни. Когато ги етикират, производителите показват, че в тях има съдържание на ГМО продукти.

Пълното приемане на ГМО продуктите или фанатичното им отхвърляне осигуряват непълно разбиране на истината. Вместо това средната позиция и опитът за  признаването на предимствата и недостатъците на ГМО, би предоставил по-пълна картина. Във всеки един случай, преди да сложите в количката определена храна от рафта на магазина  е добре да проверите етикета и  дали съдържа ГМО или не. Ако сте окей с това, можете да го закупите, но ако предпочитате екологично чистите продукти,  тогава се насочете към тях. Всичко е въпрос до личен избор.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ