HomeИнтересноБългарияЗнаете ли какви са били границите на Санстефанска България

Знаете ли какви са били границите на Санстефанска България

Договорът от Сан Стефано от 1878 г. предвижда създаване на автономно Княжество България, след почти 500-годишното османско владичество в българските земи.

Всички българи празнуват деня за подписването на договора на 3 март (19 февруари) 1878 г., който е приет за Ден на Освобождението.

Разширена България, предвидена в договора, безпокои съседни държави, а също така и Франция и Великобритания. В резултат на това, разширяване така и не влиза в действие. Тогава е заменено от Берлинския договор, след едноименния конгрес, който бива проведен три месеца по-късно.

Граници на България, според Санстефанския предварителен и Берлинския договор

Договорът създава самоуправляващо се и автономно Княжество България с право на армия и християнско правителство. Княжеството функционира като независима нация, макар, че все още има османско присъствие. Територията му включва равнината между Дунав и Стара планина, района на София, Пирот и Враня в долината на Морава, Северна Тракия, части от Източна Тракия и почти цяла Македония.

Така България щяла да има пряк излаз към Средиземно море. Това носи потенциал руските кораби в крайна сметка да използват българските средиземноморски пристанища като военноморски бази, което останалите Велики сили силно не харесали.

Княз, избран от народа, одобрен от Османската империя и признат от Великите сили, трябвало да поеме кормилото на страната.

По това време за руски императорски комисар е готвен още през февруари 1878 г. княз Александър Михайлович Дондуков-Корсаков.

Със заповед на Александър II от На 16 април 1878 г. е назначен за императорски руски комисар в България.

Дата е 8 май 1878 г., когато в Сан Стефано е избран княз Дондуков-Корсаков, който встъпва в длъжността.

Идеята била временното управление да помогне на българския народ да се внедри в политически живот и да създаде своя държавна организация. Това било главната цел, а именно, когато русите напуснат страната, българите да могат да се справят и противопоставят на враждебни нападения и всякакви посегателства над неприкосновеността и свободата им.

Така били поставени задачи на български благородници, които заедно в съвет трябвало да изработят конституция. Те изработили Търновската конституция . Османските войски трябвало да се изтеглят от България, докато руските войски останат още две години.

Според експерти, Санстефанският договор “трансформира” българския национализъм, превръщайки го от разединено движение в единно.

Източник:

https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_San_Stefano

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ