HomeЗдравеЕто как да изберете най-здравословния шоколад

Ето как да изберете най-здравословния шоколад

Тъй като не всички видове шоколад са здравословни, важно е да разберете как да разпознавате здравословните тъмни шоколади. Ето списък с основните характеристики на здравословните тъмни шоколади, който да ви ориентира, докато пазарувате шоколад.

Едно блокче здравословен богат шоколад трябва да има процентно съдържание на какао над 70 %. Всъщност, ако сте придобили горчив вкус, можете дори да се насочите към тъмни шоколади с 80% съдържание на какао.

Уверете се, че какаото не е преработено или алкализирано.

Ако действително искате шоколадът да е полезен за здравето ви, уверете се, че избирате шоколад, който е тъмен, има органична захар или захар, която е най-малко преработена. Най-добре е обаче да избирате неподсладени или ботанически подсладени тъмни шоколади.

Когато отивате да пазарувате шоколад, е разумно да избирате етикети без ГМО.

Добрият за здравето ви шоколад е тъмен и се обработва при по-ниска температура.

Най-добрите тъмни шоколади, които са полезни за вашето здраве, са без консерванти и всякакви добавени аромати.

Има ли тъмният шоколад някакви странични ефекти?

Черният шоколад, когато се консумира в умерени количества, може да бъде много полезен, но когато се прекалява с него, може да има някои странични ефекти. В една унция богат на какао шоколад има около 20-25 милиграма кофеин. Прекомерната консумация на всякакъв шоколад, който е с кофеин, може да доведе до повишени нива на кофеин в кръвта и да доведе до безсъние, киселини, ускорен сърдечен ритъм, гадене или дори дехидратация. Също така хората, които имат диабет, трябва да се консултират със своя лекуващ лекар, преди да включат какъвто и да е шоколад в дневния си режим.

Какъв е препоръчителният размер на порцията черен шоколад?

Когато започнете да се наслаждавате на шоколада или на ястие на шоколадова основа, той може да продължи да идва, но никога не изглежда достатъчен. Въпреки това, за да сте сигурни, че шоколадът, който консумирате, ви носи полза, трябва да го консумирате в умерени количества. Препоръчва се, когато става въпрос за размера на порцията, по-тъмният шоколад да се сервира между една и може би две унции наведнъж. Това е равно на 30-60 грама. Това са около три квадратни парчета от по-голямо шоколадово блокче. Когато става въпрос за тъмен шоколад, най-добре е той да се консумира бавно и малко от него да ви е достатъчно.

Полезен ли е черният шоколад всеки ден?

При всеки вид храна умереността е от ключово значение. Въпреки че има забележителни ползи от по-тъмните шоколади, те трябва да се консумират само в умерени количества. Черен или не шоколадът е висококалорична храна. Можете да го сравните с консумацията на ядки в диетата си. Те са полезни за здравето, засищат, но трябва да се придържате към по-малки порции. Най-добрият начин да консумирате по-тъмен шоколад е да изядете малко парче след хранене, той действа като идеален десерт и дава усещане за ситост, което ограничава преяждането. И така, на въпроса: Полезен ли е черният шоколад всеки ден? – ние отговаряме – Да, но в умерени количества.  

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ