HomeЗдравеНе пропускайте да хапвате риба поне веднъж седмично - ето защо

Не пропускайте да хапвате риба поне веднъж седмично – ето защо

Доказано е, че рибата е много полезна за здравето благодарение на много изследвания. Наскоро учени от Китай потвърдиха, че рибата помага на хората да спят по-добре и подобрява интелигентността си. Много риби съдържат високи нива на омега-3 мастни киселини. Честото ядене на риба може да подобри здравето ви и дори да се окаже полезно, пише webmd.com

Какво съдържа рибата, че е толкова полезна за нас

Сьомгата, скумрията и другите риби съдържат омега-3 мастни киселини в по-високи концентрации от всяка друга категория храни. Всеки 100 грама от тези риби съдържа около 2 грама омега-3 мастни киселини. Спортистите също се възползват от редовната консумация на омега-3, защото помагат при възпаления, болки в ставите и времето за възстановяване. Омега-3 също имат ползи за съня и мозъчната функция, когато се консумират редовно. Сьомгата и скумрията съдържат високи нива на незаменими мастни киселини. Редовната консумация на риба като тази може да помогне за мозъчната функция и съня. Всяка риба като цяло съдържа ненаситени мастни киселини, които също са полезни за съня и мозъчната функция, когато се ядат редовно. Пъстървата и херингата  са следващите по полезност.

Китайският научен екип заключава, че поне едно седмично хранене, състоящо се от риба или рибни продукти, обработени по някакъв начин, е необходимо за здравословна диета. Това е така, защото добрите омега-3 киселини в рибата все още могат да се усвоят дори след готвене или обработка на рибни продукти.

Рибата може да помогне за намаляване на свързаните с възрастта мозъчни увреждания

Има потвърдени връзки между стареенето и намаления капацитет на мозъка. Много проучвания обаче отбелязват връзка между свързаните с възрастта мозъчни увреждания и редовната консумация на риба. Сивото вещество на мозъка – тъканта, свързваща невроните, участващи в обработката на информация и паметта – може да е причината за това явление. Седмичната консумация на риба помага за увеличаване на количеството сиво вещество в центровете за регулиране на емоциите и паметта в мозъка.

Полезна  е за зрението

Китайско проучване на две групи жени, които редовно консумират риба, показва намален риск от 42% и 53% за дегенерация на макулата, водеща причина за загуба на зрението и слепота при възрастните хора.

Рибата подобрява съня

Има много фактори, които причиняват влошеното качество на съня в днешния стресиран свят. Те включват постоянен стрес, излагане на синя светлина от електроника точно преди лягане и дефицит на витамин D. Лошият сън може да бъде причинен от дефицит на витамин D, според учените.

Така че, след всичко гореизброено, какво по-добро от това да включите по-често в диетата си консумация на риба?

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ