HomeИнтересноЗнаете ли кой е измислил пералнята

Знаете ли кой е измислил пералнята

За съвременния човек автоматичната пералня е един от най-необходимите уреди в ежедневието. Сега тя се среща във всеки дом и хората оценяват всички предимства на използването й. Това е огромно спестяване на усилия и време. И все пак, не всеки знае, кой е изобретил автоматичната пералня.

Знаете ли кой е изобретил пералнята

Преди време, една жена трябвало да прекарва по-голямата част от деня в потиснически живот. В крайна сметка прането на планина от лен не е лесна задача. Сега проблемът е решен с помощта на оборудване, което може да бъде закупено във всеки специализиран магазин.

История на технологията за пране

Преди активното развитие на научно-техническия прогрес методите за пране били доста примитивни. Устройствата не приличали много на съвременните, но с увереност може да се нарекат предпоставки.

Ето, как започнало всичко:

В края на 18 век се появила първата дъска за пране, която служела на хората в продължение на много години.

Появата на първите перални машини

Джеймс Кинг през 1851 г. създава първата пералня, използваща барабан, Хамилтън Смит през 1858 г. патентова въртяща се версия, а през 1868 г. Томас Брадфорд, британски изобретател, създава комерсиално успешна машина, която наподобява модерното устройство. Уилям Блекстоун от Индиана създава един като подарък за рождения ден на жена си, през 1874 г. и след това го пуска на пазара.

Оттогава подобряването на процеса на пране продължил да протича с ускорени темпове. До 1971 г. в Америка имало около 2000 патента за устройства. Много перални машини не били подходящи за основните си функции. Работата им не била дълга, тъй като от надеждността на устройството можело още много да се желае.

Най-великото изобретение на индустриалната революция?

Много промени настъпили в обществото, след Втората световна война, но малко от тях били по-забележителни от появата на домашната пералня, която коренно промени живота на много семейства.

Това било нещо, за което са работили няколко поколения изобретатели, добре осъзнавайки необходимостта от устройство, което да облекчи тежката работа на прането. Тази чудна машина не се появила от нищото.

Всички открития били гениални и ефективни, но без сила. Електричеството, комбинирано с течаща вода, трябвало да промени играта, но не и без някои проблеми. Първите електрически машини имали двигател под купа, пълна с вода. Излишно е да споменаваме, че в първите опити имало и много сътресения.

И така, докато се появил първият модел на голям чайник, в който можел да се постави на печката, за да загрее водата. Валякът, който бил в капака и се задвижвал от електрически мотор, се въртял и притискал прането към изпъкналата страна на чайника.

Селското пране край реката

Междувременно жените слизали до езерото, реката или външната пералня, за да изперат. Това в миналото било обществено събитие и тези сесии за пране били предшественици на съвременните перални и перални помещения. Дните тогава били дълги и работата била тежка. Отнемала няколко дни. Хората имали повече дрехи и не се преобличали и не перели толкова често, само два пъти в годината!

Лугата е използвана за почистване на дрехите, което е било за предпочитане пред урината, използвана от римляните! Дъската за пране също била безценно устройство и вероятно произхожда от Скандинавия. Мангълът е друг пробив, но за дрехи с копчетата, за пръстите или косата не бил благоприятен.

Градското пране

С разрастването на по-големите градове са създадени специални сгради или общи места за пране край реката. Възникна нова индустрия за услуги: перачка, която приемала големи количества пране от домакинства, хотели и т.н.

Някои големи промени били неизбежни. Пералните машини, подобно на много други кухненски уреди, стават по-широко достъпни в периода след Втората световна война. Появяват се първите „tvättstugas“ (безплатни, общи перални). Най-старата е построена в Стокхолм, през 20-те години на миналия век. През следващите десетилетия става все по-често подобна пералня да се включва в проекта при построяване на нов жилищен блок. През 1944 г. навлиза нова ера за индустриалните перални машини. През 1950 г. осем процента от шведските домакинства имали достъп до обща пералня.

Известният шведски лекар, академик и публичен оратор професор Ханс Рослинг твърди, че пералнята е най-великото изобретение на индустриалната революция. Това се дължи на начина, по който позволява на жените да превърнат скучния ден за пране в ден за четене.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ