HomeИнтересноИнтересни фактиКакво представлява гордиевият възел и как Александър Македонски го е "развързал"

Какво представлява гордиевият възел и как Александър Македонски го е “развързал”

Знаете ли, откъде идва терминът „горделив възел“?

Според легендата, който успеел да разплете Гордиевия възел, трябвало да управлява цяла Азия, а може би и целия свят.

Гордиевият възел се отнася до някакво заплетено обстоятелство. Изразът възникна от името на фригийския цар Гордиас. Според легендата той създал най-сложния възел и само Александър Велики успял да се справи с него.

Тази история се връща към древната литература. Описано е от няколко автора наведнъж: Квинт Курций Руф, Помпей Трог, Плутарх и Ариан. Всеки разказва тази легенда по свой начин, така че в различните версии има противоречиви подробности.

Разберете повече за историята на Гордий

Първоначално Гордий е обикновен фермер, „бедняк от древните фригийци “. Един ден той обработвал поле и видял божествено знамение: според Помпей Трог над него се въртели птици; Ариан пише, че орел седнал на фургона и останал на мястото си до вечерта. Такъв знак предвещавал царската власт.

По-късно във Фригия избухва смут и местният оракул нарежда на фригийците да изберат владетел. Той посочил, че случаен човек, който пръв се вози на каруца до храма на Зевс, ще стане крал. Оказало се, че това е Гордий, които според една от версиите е синът на Гордий, бъдещият цар Мидас.

В негова чест столицата е наречена Гордион, а съдбовната каруца заема почетно място в храма на Зевс. В същото време Гордий завързал най-сложен възел на нейния ярем. Според описанието на Ариан, това „ бил от ликът на дряново дърво и нито един от краищата му не се виждал“. Смятало се, че този, който успеел да го разгадае, ще управлява цяла Азия, а може би и целия свят.

Векове по-късно завоевателят Александър Велики пристига в Гордион и влиза в храма с твърдото намерение да разреши пъзела. Противно на очакванията на съвременниците си, той не разплита внимателно най-сложната конструкция, а разрязва възела с меч.

Интересно е, че историкът Аристобул описва друго решение:

според неговата версия воинът е извадил от каруцата, така наречения „гестор“ – специален болт или кука, която държала възела.

Ариан написал:

Какво всъщност направи Александър с възела, не се наемам да кажа. Както и да е, когато той и другарите му напуснаха колесницата, се смяташе, че пророчеството за разплитането на възела се сбъдва.

В заключение:

Легендата е станала популярна в много култури по света и е отразена в живописта, скулптурата, киното и литературата. Например френският художник Жан-Симон Бартелеми, през 18 век създава картината “Александър разрязва Гордиевия възел”.

С течение на времето самата фраза „гордиевият възел“ се превърнала в крилата фраза и изразът „разрежете гордиевия възел“ започнал да означава „преодоляване на сложна, трудна задача по директен начин“.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ