HomeИнтересноБългарияКолко братя и сестри е имал Иван Вазов

Колко братя и сестри е имал Иван Вазов

За семейството на големия български пети и писател Иван Вазов е известно, че баща му  е Минчо Иванов Вазов, а майка му – Съба Хаджиниколова Вазова.

Те имат общо 9 деца. Имената им са: Иван, Киро, Никола, Владимир, Георги и Борис и двете им сестри – Въла и Анна, както и още един син, който е убит в 1887 г. казвал се е Михаил. Всички са имали свои семейства, с изключение на Никола, който живял със съпругата си 9 месеца и останал ерген завинаги.

Детството на Иван Вазов

Всички сестри и братя на Вазов заедно с майка си Съба, се преселват в София. Братът на Вазов, Киро е лекар, но поради здравословни причини трябва да се премести и остане в Стара Загора. Иван е роден през 1850 г. и е по-възрастен, следван от Никола, който е само с една година по-малък, най-младият брат е Борис.

Вазов живеел под един покрив с брат си Никола, сестра си Въла, която била женена с едно дете момиче и майка си. Домакинството управлявала Съба заедно с дъщеря си Въла. След смъртта на майката им, тя изцяло поела грижата за дома на поета.

Местните хора, които познавали семейство Вазови, разказвали, че Иван по право бил затворен и срамежлив, но пред семейството си не се държал по този начин. За роднините си той бил всеотдаен, грижовен и обичащ безрезервно.

Родът на Вазови се събирал един път седмично на вечеря и по този начин сплотявали и съхранявали своите отношения и обичай. По време на сбирките те си разказвали, на кой, как му е преминала седмицата.

Иван Вазов, като най-възрастен, имал свой стол, който бил по-широк и се намирал точно, срещу този на майка им Съба.

Загубата на баща му

Иван Вазов, братята и сестрите му загубват баща си по време на Освободителната война, където е убит. Така, той не е имал възможност да седи с тях на семейните събирания. След смъртта му Иван поема ролята за глава на семейството. Всички много го уважавали, макар, че бил с по-мек и тих характер. Той никога не повишавал тон, говорел спокойно и бил винаги уравновесен.

За Вазовците парите не били никога приоритет. Те се подкрепяли в трудни моменти, никой от тях не бил материалист. За семейство Вазови най-важното било да прекарат времето си заедно, защото в онези трудни времена не се знаело, кой ще се събуди жив на следващият ден и кой ще е с куршум от войната.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ