HomeИнтересноБългарияЗнаете ли колко е наброявала българската армия през социализма

Знаете ли колко е наброявала българската армия през социализма

Българската народна армия е била армията на Народна република България. В нея са влизали влизат българските Сухопътни войски, ПВО, ВВС, Военноморските сили и поддържащите въоръжения.

История и колко е наброявала българската армия през социализма

България била една от страните, подписали Варшавския договор.

Заедно с войски от други страни от Варшавския договор, БНА участва в нахлуването на Варшавския договор в Чехословакия през 1968 г. Наред с това, обаче БНА не е воювала по време на своето съществуване. Българската народна армия е разпусната заедно с Народна република България през 1990 г. и е наследена от Българската армия.

Ранни години и дейности през 50-те и българската армия през социализма

Българският отечествен фронт поема властта на 9 септември 1944 г., след държавен преврат. След провъзгласяването на Народна република България, през 1946 г. честването на военния празник 6 май е прекратено, като за Ден на Българската народна армия е определена датата 23 септември.

Значението му е в това, че е денят на вдигането на Септемврийското въстание, през 1923 година. В първия военен парад на Народната армия, проведен по повод годишнината от преврата. Новият празник е преустроен по съветски модел с прякото участие на съветски офицери, екипирани със съветско въоръжение и техника. Ръководни длъжности са заети от съветски офицери от български произход, а голяма част от командния състав е обучен в Съветския съюз.

През есента на 1949 г. ръководството на БКП изпраща молба за изпращане на съветски офицер на поста началник на Генералния щаб, но получава отказ от съветското правителство.

През 1952 г. официално се нарича Българска народна армия. В периода 1948-1952 г. участва в отразяването на атаки на гръцката армия. Той съветвал Северна Корея в Корейската война и предоставле медицинска помощ на войските на Северна Корея.

В обобщение:

Йерархична схема на Българската народна армия в края на Студената война, има за цел да предаде връзките и взаимоотношенията между части и съединения. В края на Студената война през 1989 г. Българската народна армия (БНА) се отчита на Министерството на народната отбрана (България). BPA включвало: Българската сухопътна войска ; ВВС и ПВО ; ВМС и Строителни войски.

Очертание на Българската народна армия в края на Студената война

Министерството на вътрешните работи било ръководено от: Гранични войски, Вътрешни войски, Транспортни войски и Свързочни войски.

Източник: Уикипедия

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ