HomeИнтересноБългарияЗнаете ли колко деца е имал цар Фердинанд

Знаете ли колко деца е имал цар Фердинанд

Някои известните факти от историята и до днес будят интереса поддръжниците на всичко българско и българското минало.

Знаете ли колко деца е имал цар Фердинанд

Малко предистория: Втората съпруга на цар Фердинанд се казвала царица Елеонора. Тя не е била българка, но си спечелила обичта на българския народ.

Елеонора се родила като германска принцеса. Починала като българска царица. Самият й пътят до България не бил сладникава история. Тя не се омъжила за цар Фердинанд, заради чувства или по любов.

Те имали, т. наречения династичен брак.

Не пристигнала в България с претенциите. Самата Елеонора пожелала стаята й да бъде скромна и малка. В нея не желаела да има картини или тежки, масивни завеси. Искала личното й място да е само с един прозорец.

По думите на проф. Петър Стоянович, Институт, БАН, за исторически изследвания се споменава: „Жена, която е далеч от светския шум. Тя не идва, за да продължи семейството, династията, а идва с няколко основни задачи.“

Историите разказват, че тя никога не е заобичала цар Фердинанд. Нито той изпитвал чувства към нея. Реално бракът им не бил с такава мисия и самата Елеонора знаела много добре задачата си. Тя приела и дошла при царя, за да отгледа децата му, които по онова време останали без майка.

Колко са били децата на Цар Фердинанд:

Деца на царя били 4. Поименно са:

Борис III, Кирил Преславски, Евдокия и Надежда.

Царица Елеонора имала още една задача, освен да отгледа царските рожби. Тя трябвало да помогне на българския народ, а така спечелила завинаги обичта му.

При специализирано училище тя: Прекарвала дни си из бедните квартали на столицата София, носила храна и дрехи на гладуващите семейства. Сама създала фонд и построила институти за слепи и глухи деца. Дори 112 години по-късно една от сградите работи в полза на децата все още.

След величествената година на Независимостта: идват поредица от години на войни – Междусъюзническа, Балканска и Първа световна. Царицата Елеонора не ги наблюдава безмълвно от стаята си. Тя участва в тях и била милосърдна сестра. Грижела се за болни от холера и тиф, страдащи хора и войници.

Пред Боянската църква: днес под закрилата на ЮНЕСКО, Боянската църква, също била под опеката на царица Елеонора. Това именно допринесло, тя да се съхрани. Местните искали да я разрушат и да направят по-голяма на мястото й. Тогава царицата ги изпреварила и построила такава църква.

По данни от проф. Петър Стоянович, БАН, институтът за исторически изследвания:Тя откупува със собствени пари един парцел, подарява го на дивите селяни на село Бояна до София и по този начин спасява тази църква от разрушение и разорение.“

Как наричали още царица Елеонора

Наричали я „коронованият ангел на българите“. Тя умира като българска царица в Независимата българска държава. Независимо от историите, факта, че цар Фердинанд не я обичал истински. Независимо, от това, че не е българка по кръв. И, без значение от опасностите, тя останала в България до последния си дъх. Починала от рак. Дори в дните си, преди смъртта не желала много – само един отворен прозорец, в скромните й покои!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ