HomeИнтересноБългарияКоя е най-стръмната писта в България

Коя е най-стръмната писта в България

Българските курорти за ски, предлагат много слънчеви дни и мека зима. Ски сезонът не е много дълъг: от декември до средата на април, но достатъчно за ентусиастите и привържениците на ски спускане.

Къде се намира най-стръмната писта в България, разберете в следващите редове:

Най-стръмната писта в България

Ски пистите на Пампорово:

Пампоровските склонове, например са подходящи за тези, които тепърва ще карат ски. Те са адаптивни за всички, които все още не са много уверени в своите спортни способности, както и за хората със семейства и с деца. В Пампорово, например има 4 оборудвани писти с леки наклони, ски училище и детска градина за начинаещи малки скиори.

Маршрутите са максимално безопасни, неусложнени, но има и доста трудни и стръмни маршрути. Те само за тези, които могат да се справят с трудностите.

За средно напредналите скиори Пампорово предлага добър избор от широки и дълги писти на върха на връх Снежанка (1925 м).

За опитни скиори Стената е стръмна, тясна и неравна писта. Има няколко интересни червени писти, както и международна писта за слалом. На Пампорово се разполагат 25 км писти за ски бягане и халфпайп за сноубордисти. По принцип курортът е пълен с пътеки с ширина около две до три дузини метра, заобиколени от гори или склон с дървета от двете страни, но понякога има и скали. Не навсякъде са разположени ски лифтове, но там, където пистите са малко встрани от тях, има по-малко хора. По тях има неравности, които могат да предизвикат търкаляния по зелени пътеки и не е толкова лесно да ги преминете, ако карате по инерция.

Всичко на всичко има три черни писти две, от които след половин километър стават зелени. Там е и най-черната писта с рол-аут направо за Студенец.

И така, коя е най-стръмната писта в България, вижте сега:


Kоя е най-стръмната писта в България

Ски пистите на Чепеларе

Ски курортът Чепеларе предлага няколко писти за каране на ски, с различна степен на трудност. Черната писта “МечиЧал-1” е с дължина 3150 м. Тя се използва за международни състезания. Зелено-червената “Мечи чал-2” е с дължина 5250 м с денивелация 720 м и е оборудвана с писта за бягане с дължина 30 км на надморска височина 1280 м. Червената писта с дължина 3200 м е оценена от професионалистите като най-добрата в Европа. Има специални писти за деца и писта за биатлон с дължина 5 км. Лифтът ще ви отведе до най-високата точка на планината “Мечичал” (Меча планина), която е 1873 м за няколко минути.

Мнения за ски пистите на Чепеларе

Много привърженици на зимните ски спортове смятат, че предимството на ските в Чепеларе е разликата във височината. Тя от около 700 м. Два седалкови лифта изкачват скиорите до върха на връх Чала до началото на пистите. Паралелно работят няколко по-малки лифта.

Има 7 писти с дължина 13 км, които представляват интерес, както за начинаещи, така и за професионалисти.

Чепеларе предлага три основни ски зони:

Първата в списъка е черната писта Мечи-Чал-1, която е с дължина 3150 м и използвана за международни състезания;

Следвана от зелено-червен Мечи-Чал-2, чиято дължина е 5250 м с денивелация 720 м и писта за бягане с дължина 30 км на надморска височина 1280 м.

И трета по ред е червената писта с дължина 3200 м, която е оценена от професионалистите като най-добрата в Европа.

На територията на курорта има специално обособени писти за деца и писта за биатлон с дължина 5 км.

Общата дължина на тези ски зони е 11 400 м. Писта Мечи чал 1 е най-трудната, дължината й е 3150 м, ширината 50 м, денивелацията е 720 м. Мечи чал 2 (туристическа) е комбинация от средни трудност на ски писти, дължината им е 5250 м и ширина 25 м, денивелация 720 м. Ски пистата е с дължина 30 км. Има и писта за биатлон (5 км). Наред с изброените в проекта на курорта има няколко по-къси, както и лифтове.

В заключение:

И така, ако не сте от професионалистите по изпълнение на стръмни изживявания по ски терени, оставете другите да си опитват там късмета. Изживейте своята ваканция приятно и безопасно с достатъчно доза емоции, но не рискови!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ