HomeИнтересноБългарияЗнаете ли по времето на кой български владетел е изсечен Мадарският конник

Знаете ли по времето на кой български владетел е изсечен Мадарският конник

Мадарският конник притежава уникален релеф. Той е изключително произведение на изкуството, създаден е през първите години от образуването на българската държава, в началото на 8 век.

История на Мадарския конник

Това е единствен по рода си паметник, който с автентичния си релеф, няма аналог в Европа. Оцеляла е в този си вид, без промяна, преминавайки през минало, настоящето и сякаш е готов да продължи дълго още в бъдещето.

Мадарският конник е изключителен, не само като произведение на българската скулптура с характерни реалистични тенденции, но и като исторически материал, датиращ от най-ранните години. Сведения за съществуването му има още от времето по създаване на българската държава.

Надписите около релефа му са всъщност хроника на важни събития, свързани с управлението на много известни ханове. Това са времената на управление на: Тервел, Крум и Омуртаг.

И, все пак, на много хора в наши дни все още не е известно, кога и при кой български владетел е изсечен Мадарският конник. Този въпрос си остава спорен и до днес.

От трите надписа за най-стар се приема този, които е изографисан по времето на Тервел. Владетелят е управлявал в период 701–718 г. Именно това обяснява и защо се предполага, че конникът е изсечен точно при неговото управление. Някои тези сочат, че може да е малко след заселването на българите, през 680–681 г. сл. н. е..

Следващите два надписа са свързани с управлението на хан Крум (803–814 г. сл. Хр.) и хан Омуртаг (814–831 г. сл. Хр.). Предполага се, че те по-късно, са изковани следващите два надписа, като допълнение за времето си.

Нека направим кратък анализ:

Както вече споменахме, Мадарският конник е изключително произведение на изкуството. Той датира от началото на VIII век. Това е единственият по рода паметник, изкован в скала с релеф, който няма аналог в цяла Европа.

Мадарският конник представлява голямо скално образувание. Той е връх в българското езическо изкуство.

Релефът изобразява величествен конник на 23 м над нивото на земята, изсечен е почти отвесна скала с височина 100 метра. Картината, която изобразява представлява конник, който забива копие в лъв, лежащ в краката на коня му, а куче тича, след тях. До него има 3 надписа на гръцки, които се отнасят за българските владетели от 8-ми и 9-ти век.

Паметникът, датира от 710 г. и обикновено се приписва на древните българи, номадското племе от войни, заселило се в Североизточна България в края на 7 век и след сливането с местните славяни дало началото на съвременните българи.

Мадарският конник е символ на българската нация. Изображение, върху него може да се види на гърба на повечето монети.

Повече за Мадара

Мадара се намира на час път от брега на Черно море във Варна.

За да стигнете до релефа с ездача, трябва да преминете каменни стъпала с повече от 200 стъпала. И тогава изведнъж се озовавате в открито пространство, където е той – конникът е изсечен на 20 метра над главата на човек.

От тази височина е трудно да бъде докоснат Ездача. С невъоръжено око ясно се виждат само ездачът на коня и кучето, тичащо зад тях. От близо е трудно да се види добре и в цял размер изображението. И все пак, който зърне тази скулптура ще я запази завинаги в съзнанието си. Тя пресъздава величието и мощта на човек и неговата сила да покорява природата.

Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Madara_Rider

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ