HomeИнтересноБългарияКой голям град в България е носил името Сталин?

Кой голям град в България е носил името Сталин?

Изненада и нова информация ли е за вас, че град в България е носел името Сталин? Ако сте от този български град и сте били достатъчно възрастни през 1949 година, то вероятно не само помните преименуването, но и имате документи, в които фигурира именно това име на града  ви. Редица хора разказват за проблемите, които са имали с документите  си, свързани с преименуването на града на Сталин, а други все още посочват диплома, в която пише, че са завършили в град Сталин, България. Кой е този град в България, наречен някога Сталин?

Кой град в България е носел името на Сталин?

Градът е Варна. Годината 1949-та. А поводът за преименуването на морската столица, която винаги е носела само и единствено името Варна, е 70-та годишнина на Сталин и вероятно почит към Русия, тогава СССР. Промяната на името на Варна на Сталин става след масови събрания по заводите във Варна, където е приета резолюция, с която се настоява Градският народен съвет да вземе решение за преименуване на Варна. Така новото име на Варна е прието за Сталин и отбелязано със знаменит  митинг на площад „Независимост” на 20 декември. Проблемите, свързани с преименуването на този голям град в България на Сталин, не са били само от лично естество – лични документи например. Преименуването е коствало много средства на държавата, тъй като името е сменено на всички табели, публични места, източници, печати, документи. И до днес може да видите свидетелства и дипломи, в които фигурира като име на град Варна името Сталин. Известно е, че промяната не се нравила на културните дейци, които я определяли като  безсмислен култ към една личност.

Колко време се запазва това име на града

Новото име не се запазило дълго. Едва 7 години след грандиозния митинг, гръмкото преименуване, парите, похарчени за смяна на всички източници и документи, на които пише Варна, старото име на града е върнато и морската ни столица отново се нарича така. Днес паметникът на Сталин, поставен именно в онези години на входа на Морската градина, тържествено открит бързо след преименуването на града на Сталин с военноморската духова музика и с оръдейни залпове, не съществува и е заменен. Но хората помнят преименуването, а някои разказват и с подробности как се е случило. Други път показват документи, в които пише, че живеят или учат в Сталин. Всъщност жителите и през тези седем години не са съумели да свикнат с новото име и често наричали и тогава себе си варненци, както споделят старите хора, помнещи лично онези времена.

Кога този български град, кръстен Сталин, възвръща старото си име Варна?

Само 7 години, след като Варна е кръстена Сталин, старото име на града е възстановено. Това става на 20 октомври 1956 г. след Априлския пленум на БКП. Причините не са известни.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ