HomeИнтересноИнтересни фактиЗнаете ли за какво служат мустаците на котките

Знаете ли за какво служат мустаците на котките

Знаете ли защо котките имат мустаци?

Тези твърди косми по лицето и краката на вашата котка не само добавят привлекателност към нейния чар. Те имат истинска роля в живота й.

Какво представляват мустаците при котките

„Те са мощна и важна част и помагат на животинката за това как усеща света“.

За какво служат мустаците на котките

Всеки дебел мустак е пълен с малки, свръхчувствителни нерви, които помагат на вашата котка да прецени разстоянието и пространството. Така те вземат решения като: Тази кутия твърде малка ли е, за да вляза вътре? Колко далеч трябва да скоча, за да стигна до този брояч?

Също така мустачките помагат на котето да откриват, какво има около него: „Котките, които са слепи, могат да се ориентират в стаите много добре, като просто се разхождат и оставят мустаците си да усетят къде се намират пространствено“.

Фоликулите – това са торбичките, които държат космите. Те са дълбоки, с много нервни окончания, които изпращат съобщения до мозъка на котката.

Има и сетивен орган на върха на всеки мустак. Той улавя вибрации в околната среда. Това помагат на котката да усети къде се намира и какви други същества има около нея.

Повечето мустаци се коренят в дебелите възглавнички на горната устна, но по-малките са в областта на веждите, по протежение на брадичката и близо до краката.

Тези отстрани на носа са със същата ширина като тялото на вашата котка. Именно те им помагат на котарака да разберат, дали дадено пространство е достатъчно широко, за да се промъкне.

Мустачките по гърба на краката помагат на вашата котка да се катери по дърветата.

Какво е настроението на вашата котка – вгледайте се в мустаците й

Сложен набор от мускули на лицето движи мустаците напред-назад.

Начинът, по който една котка ги подрежда, ще каже на друго животно – или на нас, хората – как се чувства. Когато котката е отпусната, мустаците й остават неподвижни, стърчащи направо отстрани на главата. Ако са любопитни или са на лов, те ще ги притиснат леко напред. Котките, които са нервни или разстроени, ще защипят мустаците обратно към лицето.

Мустаците не се нуждаят от подрязване!

Подобно на другите косми по тялото на котката, мустаците падат. Това е нормално. Но никога не трябва да ги подрязвате.

Котка с подрязани мустаци ще стане дезориентирана и уплашена.

„Ако ги отрежете, това е като да завържете очите на някого, отнемайки един от начините му да идентифицира, какво има в околната среда“.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ