HomeЛайфстайлЗащо точките в тениса са 15-30-40

Защо точките в тениса са 15-30-40

Тенисът е световно следван спорт и повечето хора знаят неговите правила, но откъде идва неговата система за оценяване на точки? Научете тук:

Спортът е много лесен за разбиране и може да се окаже много привлекателен, поради своята интензивност и честна игра между противниците, но системата за точкуване остава загадка.

Ето разбивка на това как се играе цял мач и теориите за това, защо точките се броят с 15, 30 и 40 точки.

Как работят тенис резултатите?

Тенис мачовете са разделени по точки, игри и сетове. За да излезе победител в турнир извън Големия шлем, играчът трябва да спечели два сета от шест игри (мъже и жени), които изискват по четири точки. Ако това е GS турнир, мъжете трябва да осигурят три сета, докато жените ще излязат победители, като спечелят два.

Играчите трябва да отбележат четири точки, за да спечелят игра, като резултатите се броят като 15, 30 и 40, последвани от печелившата точка.

Играчите често се оказват равни по 40 точки всеки – наречено “двойка” – което означава, че един от тях трябва да вкара два пъти последователно, за да спечели игра.

След като играчът си осигури игра, той трябва да направи това шест пъти, за да спечели сет, като един от тях трябва да спечели две и повече игри от противника, за да го спечели (6-1, 6-2, 6-3 или 6 -4).

При все това може да се случи и двамата претенденти да са спечелили по пет игри, така че „правилото за шест игри“ за спечелване на сет изчезва, тъй като трябва да има разлика от две игри, така че в този случай сетът може да приключи със 7-5 резултат.

Ако има ситуация на игра 6-6, се играе тайбрек (първият, който стигне до седем точки с разлика от поне две, взема сета с резултат от играта 7-6).

Защо тенис точките са 15, 30 и 40?

Защо не е 1 до 4 вместо 15, 30, 40 и играта? Една от най-приетите теории за това датира от средновековна Франция.

Мнозина смятат, че най-ранната версия на тениса – известна тогава като „Jeu de Paume“ – е отговорна за системата за точкуване. Кортовете са с размери 45 фута от всяка страна на мрежата. Всеки играч ще започне отзад, но когато вкара гол, ще се придвижи напред с 15 фута.

След като се придвижиха напред 15 фута два пъти, може да се придвижат напред само 10 фута (следователно общо 40, а не 45), за да избегнат да са точно, срещу мрежата.

Друга теория предполага, че циферблатите на часовника е бил използвани за поддържане на резултата , с една четвърт ход на минутната стрелка, за да покаже резултат от 15, 30 и 45.

Теорията гласи, че това е променено на 40, когато е въведена концепцията за спечелване на игра с две точки, за да се даде право на предимство, което е поставено на 50, след час.

През средновековието е имало часовници във френските и английски катедрали. Такива са имали циферблат за минути и са биели на всеки 15 минути, така че тази теория не може да е напълно изключена.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ