HomeЛайфстайлКак да разберем кой светец ни закриля

Как да разберем кой светец ни закриля

Знаете ли: Кой светец кого покровителства?

Свикнали сме да се обръщаме за помощ към ангел-пазител, но всеки човек има и светец-покровител и може да го познаете по датата на раждане. На кого да се молим да ни закриля и защита в трудности? Вижте сега:

Преди време новородените са кръщавани на своите покровители. Така се избирали имена, според календара. Сега тази традиция е загубена, защото родителите са склонни да кръщават децата си с модерни имена. Дори и да не носите името на своя покровител, винаги можем да се помолите, пред неговата икона и да поискате застъпничество и помощ.

Списък с светците-покровители:

И така по правило във всеки дом, според християнския обичай, трябва да има икона на света Богородица и Господ Иисус Христос.

Света Богородица: закриля семейство, дом, деца и майки. Иконата на Пресветата Богородица е отличен подарък за новия дом, всякакви поводи и за нови семейства. Тя се почита се на 8 септември и 15 август.

Господ Иисус Христос Вседържител: той е покровител на всеки християнин. Чества се Възкресението на Иисус Христос и Рождеството Христово.

Света Троица: Тя е триединното лице на Господа – Бог Отец, Светия Дух и Иисус Христос.

Св. Йоан Кръстител: Иконата на света е отличен избор за подарък за кръстници и кумове. Отбелязва се на 7 януари.

Св. Димитър: Покровителят на търговците и работещи в чужбина. Празнува се в октомври, на 26-ти.

Св. Георги Победоносец: този светец е изобразяван на кон, а в краката му лежи убитата от него ламя. Почитан като небесен воин и закрилник на смелите мъже, на войници и офицери, затворници, животновъди и земеделци. Чества се на 6 май.

Св. Евангелист Лука: това е покровителят на лекари, художници, ловци и иконописци. Почита се в октомври, на дата 18-ти.

Св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян: те са лечители на телесни и душевни болести. Помагат при сватби. Отбелязват се на 1 ноември и на 1 юли.

Св. Мина: покровител на дома, здравето, семейство и служи за намиране на изгубени вещи. На нея се молят за рожба, женитба, най-бързо изпълнява желания и върши чудеса. На нея се молят дори за дефекти в говора.  Чества се през ноември на дата 11-ти.

Св. Йосиф: гони на клевети, завист и духове. Чества се на 26 декември.

Св. мчца Варвара: покровителства бременните, децата и работещите жени. Отбелязва се на 4 декември.

Св. Спиридон: покровител на обущарите. Празнува се на 12 декември.

Св. св. Константин и Елена: Император Константин и неговата майка Елена се тачат на 21 май. Императорът Константин, властвал в Рим и Константинопол в 31З г. налага християнството като официална религия.

Св. Петър: покровителят на занаятчиите. Благоприятства плодородието и продуктивността. Апостолът Петър е от основателите на християнската църква и католически папа. В народните вярвания държи ключовете за райските порти и решава коя душа е праведна и коя е грешна. Почита се на 29 юни.

Как да разберем кой светец ни закриля

Св. Великомъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София. Закрилят децата. Отдава се почит на добродетелите, които ни крепят – вярата, надеждата, любовта и мъдростта. Честват се на 17 септември.

Св. Николай Чудотворец: покровителства моряци, рибари, търговци и затворници. Чества се два пъти през годината – на 6 декември, когато светителят се представил на Господ, и на 9 май, когато са пренесени мощите му.

Св. Христофор и чудотворната икона на Св. Богородица „Пътеводителка”  покровителстват пътуващите.

Св. Екатерина и св. Серафим Софийски: помагат на студенти и ученици да вземат успешно изпитите си.

Св. Марина: покровителства родилките и женските занаяти. Чества се на 17 юли.

Св. Трифон: покровителства винари и лозари. Чества се на 1 февруари.

Свети Стефан: покровителства ловците. Свети Стефан е първомъченик, първата жертва на християнската вяра. Чества се на 27 декември.

Св. Симеон: покровителства орачите и възрастните хора. Чества се на 1 септември.

Св. Тодор: закриля конете, ездачите, младите булки и лудите. Почита се на първата събота от началото на Великия пост.

Св. Архангел Михаил: закриля дома, помага срещу нападения от зли духове. Покровител на рентгенолозите. Чества се на 8 ноември.

Свмч. Арета и свети Йоан Богослов: покровителстват зъболекарите.

Св. Анна: покровителства семейството. Помага при бременност, раждане и майчинство. Чества се на 9 декември.

Св. Параскева Петка: покровителства род и семейство. Чества се на 14 октомври.

Св. Пантелеймон: покровителства лекари и акушери. Чества се на 27 юли.

Св. Йоан Рилски: почита се като изключителен небесен покровител на българския народ. Чества се на 19 октомври, празникът е обявен за Ден на българския лекар.

Св. Архангел Гавриил: архангел Гавриил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. Името означава Крепост Божия. Приема се за пазител на Божествените крепости и вестител на Божиите тайни. Чества се на 8 ноември.

Св. Пророк Илия: името на Илия означава Сила Господня. Вярва се, че свети Илия може да лекува, затова осветената му икона се поставя до болни хора. Покровителства кожари, кожухари, самарджии, керемидчии, майсторите и калфите. Чества се на 20 юли.

Свв. Кирил и Методий: иконата им е подходяща за всеки, свързан с образованието, езика и културата ни. Светите братя Кирил и Методий са смели проповедници на християнството и създатели на писмеността на славянските народи. Честват се заедно на 11 май.

Св. Седмочисленици: светите Седмочисленици са славянските просветители (светите братя Кирил и Методий, и техните ученици: Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий), които покровителстват и символизират силата на български дух. Честват се заедно на 27 юли. На същия ден се чества и Успение на свети Климент Охридски, както и паметта на свети великомъченик Пантелеймон.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ