HomeЛайфстайлРазбери кой има право да ми иска лична карта по закон

Разбери кой има право да ми иска лична карта по закон

Много пъти и на всеки от нас се е случвало да ни искат личната карта. Това е рутинна процедура, както в редица инстанции, така и за да ни бъде осигурен достъп до някаква услуга или информация.

Кой има право да ми иска лична карта

В ежедневие, често се случват подобни ситуации, в които било то търговци, банкери, работодатели, органи на реда при влизане в институции или учреждения, мобилни оператори, дори рецепции на хотел и др. изискват от нас предоставяне на лична карта.

Личен документ за самоличност се изисква и на лица, които нарушават реда по някакъв начин. Така, например при пътуване, без билет в градски транспорт, контрольори и пр. може да поискат да се легитимираме с лични документи. Често пъти граждани не са наясно, на кого точно да предоставят и на кого имат пълното право да откажат достъпа си до лична карта.

Българското законодателство за защита на лични данни

Личните документи са – лична карта, стари зелени паспорти за по-възрастни граждани, шофьорска книжка, международен паспорт и документите за пребиваване на чужденци. Важно е, също така да се знае, че копиране и обработване на лични данни, може да става само, съгласно законовото основание и при съгласие на лицето предоставящо данните си.

Проверката на лични документи се извършва единствено от упълномощените органи и длъжностни лица, определени по закон. Това на първо място са органи на полицията, чиято работа е да потвърдят самоличността, да извършат проверка за редовност на документи или да предотвратяват престъпление. Тъкмо и затова при сблъсък с контролния орган в автобус, трамвай или тролей трябва да присъства полицай, чиято длъжност позволява да изиска легитимиране.

Друго важно, относно това кой може да ми иска личните документи:

Документи на военнослужещи се проверяват от служители на Военна полиция. Проверката на лични документи се извършват и от служителите на ГД „Охрана”, която по закон е към Министерството на правосъдието.

Гардове, ангажирани в охранителните фирми, също имат право да изискват личен документ при излизане или влизане в частни охранявани обекти – салони, зали, заведения, стадиони. Такива, но не и на улицата. Там, те нямат права над неприкосновеността на гражданите.

Законът забранява задържане на лични документи, от които и да е и под какъвто и да е предлог. Лична карта и други документи предоставящи данни от ЕГН, Три имена на собственика, данни за дата на раждане и адрес на местоживеене не се предоставят по никакъв начини, за да служат като залог, срещу предоставена услуга, стока, парична сума или по каквато и да е друга причина.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ