HomeЛайфстайлКаква е роднинската връзка между Пенчо и Петко Славейков

Каква е роднинската връзка между Пенчо и Петко Славейков

Съществуват много грешки и заблуди, които се допускат, когато стане дума за биографии и история. Такъв е и случаят с Пенчо и Петко Славейков.

Както може би се досещате, помежду им има роднинска връзка. И, ако не помните, каква точно е била тя, от това, което сте запомнили някога в училище, то сега ще ви припомним:

Каква е роднинската връзка между Пенчо и Петко Славейков

Още от средата на 30-те г. на миналия век имало хора, които не могат да разберат разликите или да се ориентират в истината.

Ето каква е роднинската връзка между Петко и Пенчо Славейкови – те са баща и син.

Парадоксално, но още в миналото, тогавашен министър на просвещението на име Михаил Йовов. Атанас Илиев, по това време началник на Културния отдел в министерството, разказва за един от споровете си с министър Йовов в началото на 1936 г.

„Последният искал „да препоръчаме за училищата и читалищата един съставен от негов приятел писателски календар с ликовете на нашите писатели. Аз се противопоставих, защото, между ликовете на писателите ни бяха включени ликове на второстепенни и третостепенни писатели, а не бе включен ликът на Петко Рачов Славейков. „Как да не е включен? – възрази Йовов. – Чети: П. П. Славейков.“ „Това е Пенчо Славейков, а не Петко Славейков“ – обясних аз. „Той не се казва Петко, а Пенчо“, ме коригира Йовов. Трябваше да обясня, че Петко е бащата на Пенчо. Тогава Йовов кипна. „Някакъв литератор дошъл да ме учи – мене, който съм писал трудове, преведени на чужди езици“. (Из инфо от smesnakitka.eu).

Друго интересно и полезно за читателите ще е да знаят за къщата музей на двамата велики писатели.

Къща музей “Петко и Пенчо Славейкови” е открита на датата 1 юли 1951 г. Този апартамент, принадлежал на внучката на големия поет възрожденски Светослава Славейкова.

Тя е и първа, която става уредник на музея. В продължение на десетилетия тя събира ръкописи, картини и книги, оригинални вещи, всички, неща, които са принадлежали на Славейковия род.

В софийския дом, който се намира на ул.”Г. С. Раковски” Светослава Славейкова пренася цялата обстановката и създава атмосфера напомняща старата турска къща с голям двор и джамлък. Къщата, която Петко Славейков купува през далечната 1879 г.(в края й), когато се установява в София, със семейството си. Къщата се е намирала на площад “Кафене баши” (днешният пл. “Славейков”).

И така основният фонд е много богат. В него се съдържат: 80 000 ръкописни листа на баща и син Славейкови; личната библиотека на Пенчо Славейков (около 2000 тома), личната библиотека на Петко Славейков (162 тома); живописни платна от изтъкнати български художници; 600 оригинални фотографии, вещи, мебели, етнографска колекция от български старинни шевици, принадлежали на Славейковото семейство.

Сред богатия фонд са архивирани и съхранявани част от материалното и духовното наследство и на двамата Славейковци, както и синовете на Петко Славейков – Христо, Райко, Иван и Рачо, на дъщерите му Пенка и Донка. Тук се пази и богат архив от снимки и интересна кореспонденция на музея създадена от Светослава Славейкова с вуйчо ѝ Пенчо Славейков, заедно с неговата муза Мара Белчева, наред с някои други членове на рода.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ