HomeЛайфстайлКой е най-големият СПА център на Балканите

Кой е най-големият СПА център на Балканите

Велинград е най-слънчевото и очарователно кътче на България, разположено в красивата Чепинска котловина на 750-800 метра надморска височина. Това е мястото, където можете да съживите ума, тялото и духа си и да се заредите с енергията от положителната атмосфера на дивата природа.

Тук може да се докоснете до великолепието на планинските върхове и разнообразието на пейзажа, през всички сезони. Може да се любувате на буйна зеленина през пролетта, нежно слънце, през лятото, топли пастелни цветове през есента и снежна мека зима. Красивите местности и природни забележителности пазят уникални кътчета от девствена природа и паметници на културата. И така на въпроса:

Кой е най-големият СПА център на Балканите

Веднага отговаряме – Велинград! Тук рядкото съчетание на природни, хидроложки и климатични свойства на региона поставят Велинград, сред топ балнеолечебните и климатични курорти. Най-голямото му богатство са 77 естествени горещи извора с различни свойства, състав и температури от 27ºС до 98ºС. Велинград обединява в себе си почти всички лечебни свойства на минералните води в България и Европа. В града има шест минерални бани плюс десетки минерални басейни и СПА центрове.

Какво е общото между България и Исландия?

Освен, че и двете страни са разположени на Стария континент и предлагат невероятни пейзажи, България заема второ място, след ледената страна по разнообразие и изобилие от топли, минерални извори. И тъй като Исландия е доста студена през по-голямата част от годината, Велинград е все по-известен напоследък като „Спа столицата на Балканите“.

Уникалното местоположение на Велинград

Велинград е красив град в Южна България, уютно прегърнат от Западните Родопи. Разположен на около 150 км югоизточно от София. Той се намира на надморска височина от 750-830 метра, което се смята за най-добрата надморска височина за тялото да се аклиматизира към околната среда, за отпускане и ревитализиране.

Градът е единственият СПА район в Европа, където вредни вещества не се откриват нито във водата, нито във въздуха. Освен това има отрицателна йонизация на въздуха поне 8 часа, всеки ден, което подмладява клетките на тялото много по-бързо. През 1937 г. е построен първият с олимпийски размери басейн с минерална вода в България и вторият в Европа. Пясъкът, който е разпръснат около басейна, за да се направи мини плаж е докаран от морската столица на България – Варна.

Вълшебните, лечебни води на Велинград

Не само местонахождението на Велинград и кристалночистият, свеж въздух ще направят престоя възможно най-релаксиращ, но и лечебната, терапевтична минерална вода допринася за тази магия.

Около града има няколко основни извора

Температурата на водата варира от 42 0 C (107 F) (в находище на квартал Чепино, където водата съдържа радон – за който се твърди, че има противовъзпалително действие и подобрява производството на витамини в организма) до 88,5 0 C (190 F) (на Каменица квартал с находище, където водата е хипотермална, слабо минерализирана, сулфатно-хидро-натриева, флуорна и силициева; ниските количества на сероводород правят водата много полезна в борбата срещу мускулни и ставни заболявания, като шипове и възпаления на ставни заболявания, като артрит, тендинит и др.).

Има следи, че древните траки и римските воини са използвали водата за лечебни цели. В околностите на града се намират римски акведукти. Тук е мястото да повторим, че градът заема първо място в континентална Европа и второ място в света (след Исландия) по обилността и разнообразието на минералните си води. Измерено по водния поток, Велинград е десет пъти по-висок от Карлови Вари (Карлсбад). Докато в последното изворите са 16, то във Велинград са пет пъти повече – 80. Водата е с дълбок произход, кристалночиста и с много приятна миризма.

Благодарение на ниската си минерализация, велинградската вода извежда всички токсини от тялото и елиминира всички отпадни продукти от метаболизма, през пикочните пътища. Структурата на горещата вода е много подобна на структурата на нашите телесни течности. Следователно, тя лесно се усвоява от нашите организми почти без никакви енергийни загуби. След това спестената енергия се използва за лечение и ободряване на тялото. Водата съдържа газове (радон). Богатите на газ води са най-лечебните води.

Най-хипоалергенното място в Европа е Велинград

Някои от изворите са богати на метасилициева киселина (H2 SiO 3 ), която е изключително полезна за кожата. Лечебните сили на водата са толкова силни, че са способни да затварят рани и да допринасят за разрушаването на камъни в бъбреците. Водата от извор Чепино може да се консумира като трапезна вода всеки ден. В и около Велинград – СПА столицата на Балканите СПА столицата на Балканите обаче е много повече от горещи минерални води.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ