Чували ли сте за кюфтета с кайма и картофи? Рецепта за сочни кюфтета

Вкусни и ароматни кюфтета с кайма и картофи. Благодарение на добавянето на настъргани картофи към каймата, както и задушаването им в обикновен сос от заквасена сметана и доматено пюре, тези кюфтета са много сочни.

Рецептата е проста, всеки може да я направи.

Продукти (за 4 порции)

За кюфтета:

Кайма – 450 гр

Картофи – 300 г (3 бр.)

Лук – 80 г (1 бр.)

Сол – 0,5 супени лъжици (на вкус)

смлян черен пипер – 0,25 супени лъжици (на вкус)

Растително масло – 30-45 мл (2-3 супени лъжици)

За соса:

Заквасена сметана с масленост 15-20% – 100 g

Доматено пюре – 1 супена лъжица.

Сол на вкус

Млян черен пипер – на вкус

Подгответе всички съставки.

Свинска кайма, но може да използвате всяка друга.

Настържете обелените картофи на едро ренде и внимателно изцедете сока.

Настържете обеления лук на едро ренде.

В купа смесете каймата, картофите и лука.

Добавете сол, смлян черен пипер, чубрица и други сушени билки по вкус.

Омесете старателно.

От каймата оформете малки кюфтета.

Загрейте тиган с малко олио и сложете в него няколко кюфтета.

Запържете кюфтенцата на среден до средно силен огън за около 2 минути от всяка страна, до златисто кафяво.

Поставете пържените кюфтета върху хартиени кърпи, за да отстраните останалото масло.

По същия начин запържете останалите кюфтета. Когато всички кюфтенца се изпържат, сложете ги на равен слой в широк тиган.

Пригответе соса.

Смесете заквасената сметана, доматено пюре и 100 мл вода в купа. Добавете щипка сол и смлян черен пипер.

Разбъркайте.

Залейте кюфтенцата с получения сос.

Покрийте тигана с капак и задушете кюфтенцата в доматено-заквасена сметана на слаб огън за 15-20 минути (времето може да варира в зависимост от размера на кюфтенцата).

Вкусни и крехки кюфтета с картофи в заквасена сметана и доматен сос са готови. Кюфтенцата са сочни и крехки. Те се съчетават чудесно с всяка гарнитура.

Приятен апетит!

Scroll to Top