Фусили с песто и зелен фасул

Не ни е чужда старата практика с пестото – знаете, че добавяте допълнителни зелени зеленчуци към традиционния сос на основата на босилек, за да подобрите вкуса и хранителната му стойност. Ето как да приготвите вкусна паста с босилек и два вида зеленчуци за доза здравословна и вкусна вечеря. 

Необходими продукти:

¼ чаша кедрови ядки

2 чаши пресни листа от босилек

1 скилидка чесън

1½ чаена лъжичка сол, разделена, плюс още на вкус

¼ чаена лъжичка прясно смлян черен пипер, плюс още на вкус

⅔ чаша зехтин екстра върджин

1 чаша настърган Пармиджано-Реджано, разделена

Един пакет пълнозърнести или безглутенови фусили

2 супени лъжици зехтин екстра върджин

1 шалот, нарязан на ситно

½ килограм зелен фасул, почистен и нарязан на 1-инчови парчета

Един пакет замразен грах от 10 унции

½ чаша сирене рикота

Начин на приготвяне:

1. В малък сух тиган на средна температура запечете кедровите ядки, докато станат ароматни и покафенеят, около 4 минути. Прехвърлете в чиния, за да се охладят.

2. В кухненски робот смесете босилека, чесъна, ½ чаена лъжичка от солта, черния пипер и кедровите ядки. Бъркайте, докато се накълцат на ситно. При работеща машина постепенно добавете достатъчно количество от зехтина екстра върджин, за да се получи гладка и гъста паста; може да не ви е необходима цялата. Прехвърлете пестото в средна купа и разбъркайте ½ чаша от сиренето. Подправете с още сол и черен пипер на вкус. Измерете ⅓ чаша от пестото, а останалото оставете за друг път.

3. Сложете голяма тенджера с вода да заври на силен огън. Подправете водата обилно със сол. Добавете макароните и варете 1 минута по-малко от указаното на опаковката, около 5 минути. Запазете ⅓ чаша от водата за готвене на пастата, след което я отцедете добре. Ако използвате безглутенова паста, изплакнете я под хладка течаща вода и отново я отцедете.

4. Докато пастата се готви, загрейте голям тиган на средно висока температура. Добавете зехтина и шалота в тигана с ½ чаена лъжичка сол и гответе за около 1 минута. Добавете зеления фасул и останалата ½ чаена лъжичка сол. Гответе, като често разбърквате, докато бобът се свари, около 4 минути. Добавете граха и гответе още една минута.

5. Добавете отцедената паста в тигана заедно със запазената вода от пастата. Поръсете пастата с останалата ½ чаша сирене, добавете ⅓ чаша песто и разбъркайте добре, за да се покрие. Сервирайте с парче рикота отгоре.

Scroll to Top