HomeЗдраве3 здравословни причини да се отдадете на чаша ароматно кафе

3 здравословни причини да се отдадете на чаша ароматно кафе

Ако пиете кафе всеки ден, то най-вероятно сте чували, че не бива да го правите. Има много статии, в които се отбелязва, че кафето е вредно за здравето, но тази не е една от тях. Всъщност, енергизиращата напитка може да бъде и много полезна. Ето три причини да започвате деня си с чаша ароматно кафе. 

За повече физическа активност

Всеки знае, че кафето е чудесен енергиен бустер. От научна гледна точка обаче проучване от 2018 г. показва, че напитката всъщност подобрява телесните дейности и увеличава физическите действия. Според проучването работещите ежедневно жени, които редовно пият по една или две чаши кафе, е по-вероятно да постигнат препоръчителните си нива на дневна физическа активност, отколкото онези, които не консумират кафе. Така че, ако някога сте имали чувството, че тялото ви не е било активно от известно време, пригответе си кафе!

Подобрява работата на сърцето

Макар че въпросите на сърцето могат да бъдат сложни, една гореща чаша добро мляно кафе дневно може да помогне за подобряване на състоянието му. Според изследванията, тези, които пият две до три чаши кафе ежедневно, са по-малко склонни да развият сърдечни заболявания, отколкото тези, които не пият кафе. Нещо повече, едно скорошно проучване потвърди резултатите от предишните изследвания и посочи, че пиенето на повече кафе може да намали риска от сърдечна недостатъчност.

Намалява риска от диабет тип 2

Диабет тип 2 по същество е хронично заболяване, което засяга милиони хора по света. 

Според преглед на множество проучвания е установено, че хората, които пият кафе ежедневно, имат по-малък шанс да развият диабет тип 2. Това се дължи на факта, че кафето е в състояние да поддържа функциите на бета-клетките в панкреаса. Те са отговорни за производството на инсулин – елемент за регулиране на нивата на кръвната захар в организма. 

Това са някои от уникалните ползи за здравето от ежедневното пиене на кафе. Все пак е добре да се отбележи, че консумацията на твърде много кафе може да представлява риск за здравето, тъй като може да предизвика прекомерна тревожност, безсъние и проблеми с храносмилането.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ