HomeЗдраве5 елемента, които ще запазят кожата Ви млада

5 елемента, които ще запазят кожата Ви млада

Връзката между храненето и състоянието на кожата или по-скоро влиянието на храненето върху стареенето на кожата е интересна област за всички. Стареенето на кожата е сложен естествен процес, който се разпределя на хронологично стареене и фотостареене и се влияе от вътрешни и външни фактори. Повечето от нас желаят да изглеждат възможно най-свежи и млади и въпреки че няма как да спрем или да се върнем назад във времето, някои хранителни вещества могат да забавят признаците на стареене. Ето кои са те:

1. Витамин С 

Съществена част от човешката кожа, която носи ползи най-вече чрез стимулиране на биосинтеза на колаген. Колагенът е едно от естествените пълнителни вещества в кожата, но с напредването на възрастта той намалява. Този спад се появява под формата на фини линии и бръчки и загуба на обем и контури в стареещата кожа.

2. Ликопен

Ликопенът принадлежи към семейството на каротиноидите. Каротиноидите са от решаващо значение за кожата. По-високите нива на каротиноидите в кожата показват плътност, намаляване на бръчките и по-голямо количество колаген. Храните с високо съдържание на ликопен са: домати, диня, розов грейпфрут, розова гуава и папая.

3. Витамин Е

Комплексът на витамин Е е група от 8 съединения, наречени токофероли. Токоферолът е мастноразтворим мембранно свързан антиоксидант. Приемът на натурални продукти с витамин Е помага срещу кръстосаното свързване на колагена и липидната пероксидация. Тези процеси са свързани със стареенето на кожата. Големи количества токоферол се съдържат в бадемите слънчогледовите семена авокадото и др.

4. Витамин В3

Според едно проучване наличната в търговската мрежа форма на витамин В3, наречена никотинамид рибозид (NR) хлорид или NIAGEN, повишава ефективността на ключов ензим в нашите клетки, който потенциално може да забави процеса на стареене.  

5. Цинк

Цинкът помага за предотвратяване на образуването на бръчки на молекулярно ниво, като укрепва клетъчните мембрани и извежда на повърхността нови младежки клетки. Той стимулира антиоксидантната и имунната защита срещу стареенето на кожата.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ