HomeРецептиКак да съхраняваме цвекло през зимата

Как да съхраняваме цвекло през зимата

Знаете ли, че червеното цвекло е почти най-полезният зеленчук. Той има форма на сърце, цвят на кръв и съответно се грижи за цялата кръвоносна система и сърцето ни.

В него се съдържат изключително много полезни вещества и витамини. Ето, защо е желателно цвеклото да се консумира целогодишно и всеки ден. Ако се чудите как да съхранявате цвекло за зимата, тогава трябва да овладеете няколко прости трика – прочетете за тях по-долу.

Как да съхраняваме цвекло за зимата

цвекло

Първо, за да избегнете образуването на различни вредни микроби и бактерии, след като изкопаете цвеклото, трябва да го изсушите добре. След това трябва внимателно да го почистите от земята – с ръце в ръкавици, като избягвате да го наранявате и да правите по повърхността му драскотини. Не е желателно да използвате нож или твърда мрежа за почистване на цвекло. Такива ще го повредят и след това ще изгние на повредените места.

Важно е правилно да отстраните върховете от цвеклото

Трябва да се подстриже, а не да се отреже. Внимателно подрязвайки, оставете стъблата около 2 сантиметра, не повече. Ако оставите стъблата за по-дълго, тогава по време на съхранение те ще вземат влагата от цвеклото и зеленчукът ще изсъхне. В същото време не можете да режете директно върху цвеклото, твърде ниско, стъблата все още трябва да останат, защото плодът се храни от тях.

Най-добре е да съхранявате цвеклото за зимата в изба или в хладно мазе – важно е зеленчукът да не е осветен. Нужен е и поне минимален обмен на въздух и температура, така че да не е повече от +3. По принцип оптималната температура за съхранение на зеленчуци в мазета и изби е 0 градуса.

Как да съхраняваме цвекло за зимата в апартаменти?

цвекло

Най-добрият вариант за апартаменти са пясъчниците. Пясъкът трябва да е сух и чист. На дъното на кутията се изсипва пласт пясък от около 15 см, цвеклото се поставя и се поръсва с пясък. Кутиите не трябва да са твърде дълбоки – цвеклото може да се постави на 4 реда, не повече, така че долните редове под „пресата“ да не се влошат. Чекмеджетата трябва да се вентилират – може да пробиете дупки в тях.

Как да съхраняваме цвекло за зимата

Най-малко веднъж месечно трябва да проверявате, дали се е появил гниещ зеленчук. Ако тези „паразити“ бъдат отстранени своевременно, тогава останалата част от цвеклото може да се съхранява почти до следващата реколта.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ