HomeЗдравеДиета без глутен или как да отслабнете, без да си отказвате нищо

Диета без глутен или как да отслабнете, без да си отказвате нищо

Безглутеновата диета възниква като начин за лечение на рядкото заболяване наречено целиакия.

При това заболяване глутенът, който обикновено се нарича глутен, се абсорбира слабо от тялото. Това е придружено от редица неприятни симптоми. След известно време се оказа, че подобна диета има благоприятен ефект не само върху тялото на тези, които страдат от целиакия.

Глутенът е протеин, съдържащ се в зърнени култури: пшеница, ръж, лимец, ечемик и др. Особеността на глутена е, че когато се смеси с вода, става еластичен и лепкав. Това свойство на протеина помага и за оформянето на тесто от брашно.

Диетата без глутен не е монодиета

Само храни, които съдържат глутен, попадат в списъка на забранените храни.

Забраната за храни с глутен е и отказ от така наречените бързи въглехидрати, които вредят на тялото ни.

Основната полза от диетата е, че с безглутенова диета не само сваляте излишните килограми, но и пречиствате тялото си. Преминаването към безглутенова диета е полезно не само за фигурата, но и за здравето. След 2-3 дни диета храносмилането се нормализира и червата започват да работят нормално.

Тези, които вече са успели да опитат тази диета, казват, че почти веднага в началото на диетата са забелязали благоприятни промени не само в храносмилането, но и в общото състояние на тялото. В допълнение, липсата на глутен в диетата ще помогне да избегнете обострянето на хроничните заболявания, които имате и ще има благоприятен ефект върху състоянието на кожата.

Диетата без глутен е огромна стъпка към пълното възстановяване на организма. Без много усилия и насилие над собствения организъм. С нея, както при много диети, можете да свалите до 5 кг за две седмици, като се придържате към разумни порции и балансирана диета.

Диетата трябва да съдържа, както протеини и мазнини, така и въглехидрати. Това обаче не означава, че може да преяждате без ограничения с продукти, които са извън забраната. Например, висококалорични боб и ядки, по-добре е да се ограничи употребата им.

Най-добре е да наблегнете на млечните продукти и зеленчуците, да ядете повече елда и варени картофи, които са източник на бавни въглехидрати и са много полезни. Фибрите в плодовете и зеленчуците ще прочистят тялото и ще помогнат да загубите излишните килограми.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ