HomeРецептиКак да съхраняваме ябълки през зимата

Как да съхраняваме ябълки през зимата

Ябълки – те са един от най-трайните все сезонни плодове. Как да ги съхраним за по-дълго обаче през зимата в непреработен, естествен вид, вижте сега.

Ако спазвате всички правила за съхранение на ябълки, тогава почти всички витамини остават в тях и то за през цялата зима. Разбира се, много по-приятно е да хапнете прясна ябълка в студения сезон, отколкото да купите продукт, от големите вериги, където произхода им е неизвестен.

Как да съхраняваме ябълки за зимата

Тези, които имат мазета са късметлии – те могат да подготвят място за съхранение на ябълките, да поставят реколтата там и да хрускат сочни ябълки почти до идната реколта. Ситуацията за обитателите на високи сгради и съхранение на ябълки е по-сложна. Може да организирате специални сандъци на балкона. Те поддържат постоянна температура от 3-5 градуса, което е идеално условие за ябълките (и не само за тях).

Сега няколко съвета и съвети как да съхранявате ябълки за зимата:

Мазето или избата трябва да се подготвят предварително. За целта се варосват стените с бяла гасена прясно вар. На 10 литра вода се вземат 1,5 кг вар. Би било хубаво да добавите още 200 грама меден сулфат към този разтвор. Подът на мазето, също трябва да бъде обработен, преди да сложите зеленчуци и плодове в него. Подът се третира с 5% разтвор на меден сулфат.

В никакъв случай не мийте ябълките, предназначени за съхранение, в противен случай те ще изгният и ще се наранят.

Само здрави, не натъртени, не изгнили плодове се съхраняват за зимата.

След като съберете ябълките, незабавно ги занесете на студено място – не ги дръжте на топло.

Дървени кутии, картонени, хартиени торби, кошници, касетки, всички те са подходящи за съхранение на ябълки. Може също така да подредите плодовете, върху решетките, така че да не се допират една до друга – това е най-добрият начин за съхранение, но ябълките заемат много място.

Как да съхраняваме ябълки през зимата

Ябълките трябва да се поставят с дръжките нагоре.

Страхотно ще се съхраняват ябълки, всяка от които да увита в хартия или такива, които сте поръсили със сухи кленови или дъбови листа.

В мазето температурата не трябва да надвишава 5 градуса. Идеалната температура за съхранение на ябълки е 0 градуса.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ