Паста… или салата? Оказва се, че не е нужно да избирате. Тази салата с паста Капрезе притежава всички любими вкусове на италианското антипасто (сочни домати, кремообразно сирене, свеж босилек и ярък балсамов оцет), както и удобството да се пренася за пикник.
Необходими продукти:
1 килограм фузили
сол и прясно смлян черен пипер
¼ чаша балсамов оцет
½ чаена лъжичка дижонска горчица
½ чаена лъжичка мед
½ чаша зехтин екстра върджин
1 чаша чери домати, разрязани наполовина
200 грама мини топчета моцарела, нарязани наполовина
1 малка връзка босилек (около 10 големи листа), плюс още за украса
Начин на приготвяне:
1. Сложете голям съд с подсолена вода да заври. Сварете макароните до степен ал денте за 9-11 минути или според указанията на опаковката. Отцедете пастата и я изплакнете под студена вода, докато се охлади.
2. Междувременно в голяма купа смесете оцета, горчицата, меда, ½ чаена лъжичка сол и ½ чаена лъжичка черен пипер. При непрекъснато разбиване бавно сипете зехтина, за да се смеси.
3. Нарежете на ситно босилека.
4. В голяма купа смесете доматите, босилека, моцарелата, пастата и дресинга, докато се покрият добре. Опитайте и коригирайте подправките, ако е необходимо. Гарнирайте с още босилек и сервирайте на стайна температура или охладени.