Лесна и бърза рецепта: Салата Капрезе с паста

Паста… или салата? Оказва се, че не е нужно да избирате. Тази салата с паста Капрезе притежава всички любими вкусове на италианското антипасто (сочни домати, кремообразно сирене, свеж босилек и ярък балсамов оцет), както и удобството да се пренася за пикник.

Необходими продукти: 

1 килограм фузили

сол и прясно смлян черен пипер

¼ чаша балсамов оцет

½ чаена лъжичка дижонска горчица

½ чаена лъжичка мед

½ чаша зехтин екстра върджин

1 чаша чери домати, разрязани наполовина

200 грама мини топчета моцарела, нарязани наполовина

1 малка връзка босилек (около 10 големи листа), плюс още за украса

Начин на приготвяне: 

1. Сложете голям съд с подсолена вода да заври. Сварете макароните до степен ал денте за 9-11 минути или според указанията на опаковката. Отцедете пастата и я изплакнете под студена вода, докато се охлади.

2. Междувременно в голяма купа смесете оцета, горчицата, меда, ½ чаена лъжичка сол и ½ чаена лъжичка черен пипер. При непрекъснато разбиване бавно сипете зехтина, за да се смеси.

3. Нарежете на ситно босилека.

4. В голяма купа смесете доматите, босилека, моцарелата, пастата и дресинга, докато се покрият добре. Опитайте и коригирайте подправките, ако е необходимо. Гарнирайте с още босилек и сервирайте на стайна температура или охладени.

Scroll to Top