Научете как никога повече да не се разпадат картофените кюфтета

Картофите трябва да са прясно сварени.

Добавя се сол, черен пипер, брашно, картофено нишесте към картофите.

Именно от такива картофи се получават вкусни, неразпадащи се кюфтета.

При приготвянето им трябва да има под ръка съд със студена вода.

Картофеното пюре се приготвя най-добре, когато картофите са поохладени, без да се добавя никаква течност към него, освен едно-две яйца и щипка сол.

Пюрето трябва да е гъсто, не горещо и като тесто.

Голямо влияние оказва и разновидностите на картофи. Има един вид, който е като картофен „сапун“, който не се разпада, който е предназначен за вкусни супи, борш, салати, а има и ронлив картоф, точно за пюре, кюфтета.

И още една тайна: когато печете картофените кюфтета, не е нужно да ги обръщате десет пъти, достатъчно е веднъж. Тогава няма да се разпаднат.

За да не се разпадне, трябва да смачкате всяка топка в ръцете си като пластилин (за да излезе въздуха), картофите трябва да са студени и да се пържат не под капак (може да се пекат във фурната, отнема по-малко олио), овалват се или в брашно, или в домашно приготвена галета.

Пригответе картофени кюфтета, които може да използвате както за гарнитура, така и като самостоятелно ястие.

Рецептата е проста, а вкусът на картофените топки е превъзходен.

Описание на приготвянето:

Картофите могат да се използват за приготвяне на много различни ястия. Но днес ще ви разкажа как да приготвите много вкусни и прости картофени кюфтета. Тези кюфтета могат да се сервират като гарнитура към месо или риба, както и като предястие с любимия сос.

Съставки:

· Картофено пюре – 700 Грама

· Сирене – 80 грама

· Копър – на вкус

· Зелен лук – 1 връзка

· Брашно – 1/2 чаша

· Яйце – 2 броя

· Галета – 1,25 чаши

· Растително масло – 1-2 чаши

За 3-4 порции:

Как се приготвят картофените кюфтета

За да получите картофеното пюре сварявате добре картофите и охладете добре. Нарежете на ситно зеления лук и копъра.

Добавете брашното, билките и сиренето към пюрето. Разбъркайте добре съдържанието в купата, докато се получи хомогенна маса.

Намокрете ръцете си с вода, оформете малки кюфтета от полученото картофено тесто. Поръсете леко с брашно, потопете в разбитите яйца и оваляйте в галета.

Загрява се растителното масло и се пържат кюфтенцата за 3-4 минути до златисто кафяво. Сервирайте картофени кюфтета с всякакъв сос.

Приятен апетит!

Scroll to Top