HomeРецептиНяколко трика за белене на яйца, с които черупките ще се махнат...

Няколко трика за белене на яйца, с които черупките ще се махнат за секунди

Днес ще ви разкрием няколко трика, с които не само, че белите яйцата за секунди, но и ще бъдат гладки като за снимка в Инстаграм!

Безспорно варените яйца са изключително полезни и любима закуска за много хора, но понякога цялото удоволствие може да бъде развалено от обелването на черупките. Често се случва заедно с черупките да си отиде и половината белтък. Питате ли се как варените яйца в ресторантите са перфектно обелени и няма следа от черупка? Днес ще ви разкрием няколко трика, с които не само, че белите яйцата за секунди, но и ще бъдат гладки като за снимка в Инстаграм!

Търкаляйте яйцето

Пробвайте да търкаляте вареното яйце с лек натиск върху дървената дъска за готвене или друга твърда повърхност. Внимавайте обаче да не намачкате яйцето прекалено силно. Търкаляйте го, докато цялата черупка се напука. По този начин ще отделите ципата да се отдели заедно с черупката при обелване, без да засягате белтъка.

Разклатете в чаша вода

Вероятно вече сте го виждали в някое клипче в интернет и се опитвате да си обясните как и защо черупката пада след разклащане на яйцето в чаша с вода. Отговорът е много прост – разклащането във водата стимулира отделянето на мембраната от черупката. Нужно е само да вземете чаша с вода, да поставите яйцето и да покриете с ръка. Енергично разклатете около 30 секунди. Начупете черупката и ще имате идеално гладко яйце!

Щипка сода за хляб във водата

Поставете щипка сода за хляб във водата, когато варите яйцата. Тя е алкална и ще повиши pH на водата, от което черупките ще станат по-крехки и лесни за отстраняване. Освен това содата ще влезе в контакт с белтъка и ще настъпи процес на коагулация, който ще направи черупките още по-крехки.

Шокирайте ги с ледена вода

Често варим яйцата в студена вода, която чакаме да се загрее на котлона. Пробвайте друг хитър метод. Пуснете яйцата във вече врящата вода. По този начин белтъците ще се сготвят по-бързо и няма да имат време да залепнат за черупката. Когато яйцата са сварени, извадете ги и ги потопете в ледена вода за няколко минути. Така ще стопирате процеса на готвене и ще си улесните обелването им!

Как да проверим дали яйцата са годни за ядене

Ако яйцата ви не са домашни и не вярвате сляпо на етикета със срок на годност, то има няколко начина, чрез които да проверите дали са пресни и безопасни за консумация.

Поставете яйцето в чаша студена вода. Ако то е развалено – ще изплува на повърхността. Развалените яйца имат по-ниска плътност, поради което изплуват отгоре. Друг прост метод е да разклатите яйцето. Ако чувате, че нещо бълбука, то вероятно жълтъка е разводнен, което е сигурен знак, че яйцето е негодно за консумация.

В случай, че няма да варите яйцата, а ще ги готвите по друг начин, когато ги счупите може да използвате сетивата си, за да разберете дали е годно за ядене. Няма как да сбъркате мирисът на развалено яйце, а ако жълтъка е мътен или обезцветен, но не мирише, то това също е ясен знак, че е по-добре да не го консумирате.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ